Μεσσηνίας 60, Αμπελόκηποι 11527
| T: 210 619 8476

Αιμορροΐδες

  Οι Αιμορροΐδες δεν είναι πάθηση. Είναι ένα φυσιολογικό πλέγμα από φλέβες, των οποίων ο σκοπός είναι να κλείνουν ερμητικά την περιοχή του πρωκτού. Όπως όλες οι φλέβες στο σώμα διατείνονται όταν υπάρχει μεγάλη πίεση και δημιουργούν αιμορραγία και άλλα συμπτώματα. Η πίεση προέρχεται από δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη ή άλλοτε από συχνές κενώσεις σε ασθενείς με κολίτιδα ή ευερέθιστο έντερο.

  Οι αιμορροίδες προκαλούν συμπτώματα αιμορραγίας, πόνο στην ερεθισμένη περιοχή του πρωκτού και επίσης ψηλαφητό μόρφωμα.

  Εάν η ηλικία είναι πάνω από 40 συνήθως χρειάζεται και κάποια εξέταση για να σιγουρευτούμε ότι το αίμα προέρχεται μόνο από τις αιμορροΐδες και όχι από κάποιο σημείο πιο ψηλά στο έντερο. Κατά κανόνα ζητάμε είτε εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση είτε κολονοσκόπηση για αποκλεισμό πολυπόδων και άλλων βλαβών.

  Θεραπεία

  Συντηρητική θεραπεία

  • διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά
  • η περίδεση (banding) -δεν την εφαρμόζω γιατί έχει πολύ προσωρινά αποτελέσματα και μπορεί να προκαλέσει κάποιες φορές μεγάλη αιμορραγία.
  • Ενέσεις και φωτοπηξία δεν έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα

  Χειρουργική θεραπεία

  Για μεγάλες αιμορροίδες 3ου και 4ου βαθμού η πιο αποτελεσματική επέμβαση η οποία έχει λιγότερο πόνο από άλλες μεθόδους είναι η LIGASURE. Το LIGASURE είναι μια ενεργειακή πηγή, η οποία φράζει τελείως τα αγγεία με είσοδο των πρωτεϊνών και ταυτόχρονα επιτρέπει την αναίμακτη αφαίρεση των αιμορροΐδων. Οι μελέτες, κάποιες από τις οποίες πραγματοποιήσαμε με την ομάδα μου στην Αγγλία, έχουν δείξει ότι έχει λιγότερο πόνο από την κλασική αιμορροιδεκτομή, είναι μια γρήγορη και αναίμακτη επέμβαση, όπου ο ασθενής δε χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να πάει σπίτι μέσα σε δύο ώρες από την επέμβαση. Η ανάρρωση από τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις είναι τρεις με τέσσερις μέρες.