Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Αιμορροΐδες

  Οι Αιμορροΐδες δεν είναι πάθηση. Είναι ένα φυσιολογικό πλέγμα από φλέβες, των οποίων ο σκοπός είναι να κλείνουν ερμητικά την περιοχή του πρωκτού. Όπως όλες οι φλέβες στο σώμα διατείνονται όταν υπάρχει μεγάλη πίεση και δημιουργούν αιμορραγία και άλλα συμπτώματα. Η πίεση προέρχεται από δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη ή άλλοτε από συχνές κενώσεις σε ασθενείς με κολίτιδα ή ευερέθιστο έντερο.

  Οι αιμορροίδες προκαλούν συμπτώματα αιμορραγίας, πόνο στην ερεθισμένη περιοχή του πρωκτού και επίσης ψηλαφητό μόρφωμα.

  Εάν η ηλικία είναι πάνω από 40 συνήθως χρειάζεται και κάποια εξέταση για να σιγουρευτούμε ότι το αίμα προέρχεται μόνο από τις αιμορροΐδες και όχι από κάποιο σημείο πιο ψηλά στο έντερο. Κατά κανόνα ζητάμε είτε εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση είτε κολονοσκόπηση για αποκλεισμό πολυπόδων και άλλων βλαβών.

  Θεραπεία

  Συντηρητική θεραπεία

  • διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά
  • τοπικές κρέμες και υπόθετα

  Χειρουργική θεραπεία

  Οι αρχόμενες αιμορροιδες, 1ου και 2ου βαθμού μπορούν να αντιμετωπισθούν με διάφορες μεθόδους οι οποίες συρρικνώνουν τις αιμορροίδες προκαλώντας έγκαυμα ή νέκρωση.

  Οι μέθοδοι αυτές είναι α) σκληρυντικές ενέσεις β) ελαστική περίδεση (banding) γ) υπέρυθρη ακτινοβολία  (infrared coagulation) δ) Laser ε) Ραδιοκύματα (Radiofrequency)

   

  Ποια είναι η καλύτερη από τις ανωτέρω μεθόδους? Καμμία, είναι όλες ισοδύναμες. Σε όλες τις ανωτέρω μεθόδους γίνεται μία νέκρωση της αιμορροίδας η οποία είναι επιφανειακή για αυτό και είναι κατάλληλες για αρχικών σταδίων αιμορροιδες.

   

  Η μέθοδος HALO / THD/ TRILOGY είναι μια τεχνική με την οποία εφαρμόζονται πολλαπλά ράμματα στις αιμορροιδες για διακοπή της αιμάτωσης και συρρίκνωση. Απαιτεί γενική αναισθησία και διαστολή των σφιγκτήρων (επειδή τα ράμματα πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στο ορθό ψηλότερα από τις αιμορροιδες). Εχει λιγότερο πόνο από την κλασσική αιμορροιδεκτομή αλλά έχει μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής. Δεν είναι ελεύθερη επιπλοκών, αιμορραγία, συρίγγιο, ραγάδα, αιμάτωμα έχουν περιγραφεί.

   

  Η μέθοδος LONGO/ Stapled Haemorrhoidectomy/ PPH χρησιμοποιεί ένα ειδικό stapler και είναι αποτελεσματική και ανώδυνη, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές (κυρίως όταν ο χειρουργός δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος), όπως συρίγγιο και ακράτεια. Για αυτό δεν είναι πια ιδιαίτερα δημοφιλής και εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου προσφέρει πλεονέκτημα.

  Για μεγάλες αιμορροίδες 3ου και 4ου βαθμού η πιο αποτελεσματική επέμβαση είναι η κλασσική αιμορροιδεκτομή. Αυτή θεραπευει όλα τα συμπτώματα σε ποσοστό 95% . Το μειονέκτημα είναι ότι έχει αρκετό πόνο για 2 εβδομάδες περίπου. Για αυτό και έγιναν όλες οι προσπάθειες για άλλες μορφές επεμβάσεων.

   

  Η αιμορροιδεκτομή η οποία έχει λιγότερο πόνο από άλλες μεθόδους είναι η LIGASURE. Το LIGASURE είναι μια ενεργειακή πηγή, η οποία φράζει τελείως τα αγγεία με είσοδο των πρωτεϊνών και ταυτόχρονα επιτρέπει την αναίμακτη αφαίρεση των αιμορροΐδων. Οι μελέτες, κάποιες από τις οποίες πραγματοποιήσαμε με την ομάδα μου στην Αγγλία, έχουν δείξει ότι έχει λιγότερο πόνο από την κλασική αιμορροιδεκτομή, είναι μια γρήγορη και αναίμακτη επέμβαση, όπου ο ασθενής δε χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να πάει σπίτι μέσα σε δύο ώρες από την επέμβαση. Πρόσφατη μετα-ανάλυση επιβεβαιώνει την υπεροχή της μεοόδου απέναντι στην κλασσική επέμβαση. Η ανάρρωση από τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις είναι τρεις με τέσσερις μέρες. Η αιμορροιδεκτομή LIGASURE έχει σπάνια επιπλοκές.

   

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  Ο ασθενής αισθάνεται μπερδεμένος όταν προσπαθήσει να αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη θεραπεία των αιμορροίδων. Αυτό το αίσθημα επιδεινώνεται απο τις μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες που κάνουν εταιρείες ή γιατροί για την υπεροχή κάποιας μεθόδου.

  Η δική μου πρακτική, μετά 30 χρόνια εμπειρίας και χιλιάδες επεμβάσεις, συνοψίζεται στα κάτωθι.

  α) 1ου & 2ου βαθμού> συντηρητική αγωγή ή ελαστική περίδεση (banding). Επίσης καλά αποτελέσματα έχει δείξει η θεραπεία αυτών των πρώιμων αιμορροίδων με ραδιοκύματα (radiofrequency).

  β) 3ου & 4ου βαθμού> Εάν τα συμπτώματα είναι σημαντικά και εάν ο ασθενής ζητά επέμβαση τότε αιμορροιδεκτομή LIGASURE.

   

  Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα ας ακολουθήσουν αυτόν τον σύνδεσμο για ένα βίντεο με συνέντευξη μου για το θέμα.