Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Αιμορροΐδες

  Οι Αιμορροΐδες δεν είναι πάθηση. Είναι ένα φυσιολογικό πλέγμα από φλέβες, των οποίων ο σκοπός είναι να κλείνουν ερμητικά την περιοχή του πρωκτού. Όπως όλες οι φλέβες στο σώμα διατείνονται όταν υπάρχει μεγάλη πίεση και δημιουργούν αιμορραγία και άλλα συμπτώματα. Η πίεση προέρχεται από δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη ή άλλοτε από συχνές κενώσεις σε ασθενείς με κολίτιδα ή ευερέθιστο έντερο.

  Οι αιμορροίδες προκαλούν συμπτώματα αιμορραγίας, πόνο στην ερεθισμένη περιοχή του πρωκτού και επίσης ψηλαφητό μόρφωμα.

  Εάν η ηλικία είναι πάνω από 40 συνήθως χρειάζεται και κάποια εξέταση για να σιγουρευτούμε ότι το αίμα προέρχεται μόνο από τις αιμορροΐδες και όχι από κάποιο σημείο πιο ψηλά στο έντερο. Κατά κανόνα ζητάμε είτε εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση είτε κολονοσκόπηση για αποκλεισμό πολυπόδων και άλλων βλαβών.

  Θεραπεία

  Συντηρητική θεραπεία

  • διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά
  • τοπικές κρέμες και υπόθετα

  Χειρουργική θεραπεία

  Οι αρχόμενες αιμορροιδες, 1ου και 2ου βαθμού μπορούν να αντιμετωπισθούν με διάφορες μεθόδους οι οποίες συρρικνώνουν τις αιμορροίδες προκαλώντας έγκαυμα ή νέκρωση.

  Οι μέθοδοι αυτές είναι α) σκληροθεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις β) ελαστική περίδεση (banding) γ) υπέρυθρη ακτινοβολία  (infrared coagulation) δ) Laser ε) Ραδιοκύματα (Radiofrequency)

   

  Ποια είναι η καλύτερη από τις ανωτέρω μεθόδους? Καμμία, είναι όλες ισοδύναμες. Σε όλες τις ανωτέρω μεθόδους γίνεται μία νέκρωση της αιμορροίδας η οποία είναι επιφανειακή για αυτό και είναι κατάλληλες για αρχικών σταδίων αιμορροιδες.

   

  Σκληροθεραπεία

  Απλή θεραπεία που γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Γίνεται έγχυση στην υποβλεννογόνια στιβάδα από σκληρυντική ουσία (υπέρτονο διάλυμα, αμυδαλέλαιο-φενόλη κ.α.). Η θεραπεία κρατάει 10 λεπτά. Μπορεί να υπάρχει ήπιο αίσθημα βάρους για 1 η 2 μέρες, χορηγούνται απλά παυσίπονα και αντιβιοτικό. Η θεραπεία είναι πολύ καλή για έλεγχο της αιμορραγίας και μπορεί να επαναληφθεί 2η ή τρίτη φορά μέσα σε 8 εβδομάδες. Είναι κατάλληλη μόνο για 1ου & 2ου βαθμού αιμορροίδες.

   

  Ελαστική περίδεση ( BANDING)

  Γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο ή στο ενδοσκοπικό τμήμα κατά την διάρκεια κολονοσκόπησης. Εϊναι κατάλληλη μόνο για 1ου & 2ου βαθμού αιμορροίδες. Εχει αποτέλεσμα κυρίως για την μείωση της αιμορραγίας. Δίνονται παυσιπονα και προφυλακτικό αντιβιοτικό.

   

  ΜΕΘΟΔΟΣ RAFAELO (Ραδιοκύματα)

  Σχετικά νέα μέθοδος που προκαλεί συρρίκνωση της αιμορροίδας με ραδιοκύματα. Χρησιμοποείται μέθη ή γενική αναισθησία. Δεν υπάρχει μακρό follow up ακόμα αλλά φαίνεται ότι προκαλεί λίγο μόνο πόνο. Είναι κατάλληλη για 1ου, 2ου & 3ου βαθμού αιμορροίδες.

   

  LASER

  H λέξη αυτή είναι στο μυαλό όλων των ασθενών που ρωτούν για αιμορροίδες, η πραγματικότητα όμως είναι ότι πολύ λίγες αιμορροίδες είναι κατάλληλες για Laser (1ου & 2ου βαθμού). Ουσιαστικά το Laser κάνει ότι και τα ραδιοκύματα, η διαφορά όμως είναι ότι τα με τα ραδιοκύματα αναπτύσεεται στην περιοχή θερμοκρασία γύρω στους 60 βαθμούς Κελσίου ενώ με το Laset 600 -700 βαθμοί Κελσίου! Ευνόητο είναι ότι το Laser παρά την εμπορική του αίγλη (που πηγάζει κυρίως από την πλαστική δερματοχειρουργική) κάνει αρκετή θερμική βλάβη και συνεπαγόμενο πόνο. Μεγάλες μελέτες δεν έδειξαν διαφορά με την κλασσική αιμορροιδεκτομή. Μελέτη με 1816 ασθενείς (σύνδεσμος εδώ)έδειξε ότι είχε καλά αποτελέσματα αλλά αυτά ήταν τα ίδια με της κλασσικής αιμορροιδεκτομής – ο χρόνος επούλωσης δεν ήταν διαφορετικός, όσον αφορά επιπλοκές σημειώθηκαν 62 στενώσεις και 13 αιμορραγίες, συνολικά 35 ασθενείς χρειάσθηκαν επανεπέμβαση για επιπλοκές. Αλλη αμερικανική τυχαιοποιημένη συγκριτική μελέτη ανάμεσα σε αιμορροιδεκτομή και laser (σύνδεσμος εδώ) έδειξε ότι το laser όχι μόνον δεν έδειξε πλεονεκτήματα αλλά είχε μεγαλύτερη φλεγμονή και διάσπαση τραύματος.  Βέβαια θα βρεί κανείς αναφορές στη βιβλιογραφία σειρών που ανακοινώνουν καλά αποτελέσματα σε αιμορροιδες 1ου ή 2ου βαθμού αλλά αυτά είναι λίγο πολύ πανομοιότυπα με όλους τις μεθόδους αιμορροιδεκτομής. Για αυτό και η θεραπεία αιμορροίδων με laseer δεν συνιστάται ούτε από τις αμερικανικές ούτε από τις βρετανικές κατευθυντήριες οδηγίες και δεν εφαρμόζεται σε κανένα μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

   

  Η μέθοδος HALO / THD/ TRILOGY (Η ονομασία ποικίλλει αάλογα με την εταιρεία που βγάζει το μηχάνημα αλλά πρακτικά είναι ίδιες) είναι μια τεχνική με την οποία εφαρμόζονται πολλαπλά ράμματα στις αιμορροιδες για διακοπή της αιμάτωσης και συρρίκνωση. Απαιτεί γενική αναισθησία και διαστολή των σφιγκτήρων (επειδή τα ράμματα πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στο ορθό ψηλότερα από τις αιμορροιδες). Εχει λιγότερο πόνο από την κλασσική αιμορροιδεκτομή αλλά έχει μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής. Δεν είναι ελεύθερη επιπλοκών, αιμορραγία, συρίγγιο, ραγάδα, αιμάτωμα έχουν περιγραφεί.

   

  Η μέθοδος LONGO/ Stapled Haemorrhoidectomy/ PPH χρησιμοποιεί ένα ειδικό stapler και είναι αποτελεσματική και ανώδυνη, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές (κυρίως όταν ο χειρουργός δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος), όπως συρίγγιο και ακράτεια. Για αυτό δεν είναι πια ιδιαίτερα δημοφιλής και εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου προσφέρει πλεονέκτημα.

   

  Για μεγάλες αιμορροίδες 3ου και 4ου βαθμού η πιο αποτελεσματική επέμβαση είναι η κλασσική αιμορροιδεκτομή. Αυτή θεραπευει όλα τα συμπτώματα σε ποσοστό 95% . Το μειονέκτημα είναι ότι έχει αρκετό πόνο για 2 εβδομάδες περίπου. Για αυτό και έγιναν όλες οι προσπάθειες για άλλες μορφές επεμβάσεων.

   

  Η αιμορροιδεκτομή η οποία έχει λιγότερο πόνο από άλλες μεθόδους είναι η LIGASURE. Το LIGASURE είναι μια ενεργειακή πηγή, η οποία φράζει τελείως τα αγγεία με είσοδο των πρωτεϊνών και ταυτόχρονα επιτρέπει την αναίμακτη αφαίρεση των αιμορροΐδων. Οι μελέτες, κάποιες από τις οποίες πραγματοποιήσαμε με την ομάδα μου στην Αγγλία, έχουν δείξει ότι έχει λιγότερο πόνο από την κλασική αιμορροιδεκτομή, είναι μια γρήγορη και αναίμακτη επέμβαση, όπου ο ασθενής δε χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να πάει σπίτι μέσα σε δύο ώρες από την επέμβαση. Πρόσφατη μετα-ανάλυση επιβεβαιώνει την υπεροχή της μεοόδου απέναντι στην κλασσική επέμβαση. Η ανάρρωση από τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις είναι τρεις με τέσσερις μέρες. Η αιμορροιδεκτομή LIGASURE έχει σπάνια επιπλοκές.

   

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  Ο ασθενής αισθάνεται μπερδεμένος όταν προσπαθήσει να αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη θεραπεία των αιμορροίδων. Αυτό το αίσθημα επιδεινώνεται απο τις μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες που κάνουν εταιρείες ή γιατροί για την υπεροχή κάποιας μεθόδου.

  Η δική μου πρακτική, μετά 30 χρόνια εμπειρίας και χιλιάδες επεμβάσεις, συνοψίζεται στα κάτωθι.

  α) 1ου & 2ου βαθμού> συντηρητική αγωγή ,  σκληροθεραπεία στο ιατρείο με τοπική αναισθησία ή ελαστική περίδεση (banding). Επίσης καλά αποτελέσματα έχει δείξει η θεραπεία αυτών των πρώιμων αιμορροίδων με ραδιοκύματα (radiofrequency).

  β) 3ου & 4ου βαθμού> Εάν τα συμπτώματα είναι σημαντικά και εάν ο ασθενής ζητά επέμβαση τότε αιμορροιδεκτομή LIGASURE.

   

  Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα ας ακολουθήσουν αυτόν τον σύνδεσμο για ένα βίντεο με συνέντευξη μου για το θέμα.