Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Ακράτεια

  Η ακράτεια είναι ένα σύμπτωμα που αντιμετωπίζει 3-5% των ανθρώπων. Είναι ένα σύμπτωμα που δεν αισθάνεται ο καθένας άνετα να συζητήσει, και ακόμα και η αναζήτηση βοήθειας από τον γιατρό συχνά αναβάλλεται για πολύ καιρό με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα είνα παροδική. Μπορεί να πρόκειται για ακράτεια ούρων ή ακράτεια κοπράνων , ή, στο 30-40% των περιπτώσεων, συνδυασμός των δύο.

  Ακράτεια είναι η αδυναμία ελέγχου των σφιγκτήρων με συνέπεια απώλεια αερίων, η κοπράνων. Οι σφιγκτήρες του πρωκτού είναι

  • ο έσω σφιγκτήρας, υπεύθυνος για την συνεχή, ακούσια σύσπαση που δημιουργεί τον τόνο των σφιγκτήρων ή την «πίεση ηρεμίας»
  • ο έξω σφιγκτήρας , υπεύθυνος για την εκούσια σύσπαση που συγκρατί την κένωση για το επιθημητό διάστημα

  υπάρχουν επίσης οι ανελκτήρες μύες και οι λοιποί μύες του πυελικού εδάφους οι οποίοι συνδράμουν στον έλεγχο της ακράτειας επικουρικά, ειδικά αν υπάρχει τραύμα των σφιγκτήρων.

  Αίτια ακράτειας

  Πρόβλημα σφιγκτήρων, κυρίως βλάβη από τραυματισμό.

  Ο πιο συχνός τραυματισμός είναι από τοκετό στις γυναίκες, αλλά υπάρχει τραυματισμός άλλων ειδών, είτε από ατύχημα είτε από σεξουαλική δραστηριότητα. Υπάρχει τέλος και ιατρογενής τραυματισμός μετά από εγχειρήσεις. Αυτός μπορεί να είναι…σκόπιμος, όπως στην πλαγία σφιγτηροτομή ή στην διαστολή δακτυλίου για ραγάδα. Αυτή η μάλλον επικίνδυνη χειρουργική τεχνική είναι κάτι που όλοι διδαχτήκαμε κάποτε αλλά δεν πρέπει πια να εφαρμόζεται σε καμμία περίπτωση.

  ΟΙ τραυματισμοί κατά τον τοκετό είναι πολύ συχνοί και γενικά επισκευάζονται από τους μαιευτήρες με καλά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Ομως σε κάποιες περιπτώσεις ακράτεια αρχίζει να εκδηλώνεται είτε άμεσα είτε μήνες ή και χρόνια μετά. Δεν είναι σπάνιο να παρουσιάζονται γυναίκες με ακράτεια 20-30 χρόνια μετά τον τελευταίο τοκετό και στο υπερηχογράφημα να βρίσκονται μεγάλα ελείμματα σφιγκτήρων με τα οποία έχουν ζήσει όλα αυτά τα χρόνια. Η εξήγηση είναι ότι σε νέα ηλικία όλοι οι μύες του σώματος είναι ακμαίοι και οι ανελκτήρες και άλλοι μύες του πυελικού εδάφους καταφέρνον και αναπληρώνουν την πλημμελή δράση των σφιγκτήρων για πολύ καιρό. Κάποτε όμως προιούσης της ηλικίας αρχίζουν να εξασθενούν και εγκαθίσταται η ακράτεια. Είναι τότε δύσκολο να διορθωθεί το προβλημα χειρουργικά διοτι οι μύες έχουν μείνει απονευρωμένοι και ατροφικοί για τόσο καιρό που η καλύτερη λύση είναι η νευροτροποποιητική θεραπεία.

  Πρόβλημα από το ορθό -Εάν υπάρχει μεγάλη ορθοκήλη ή εγκολεασμός του ορθού παραμένει πάντοτε υπόλειμμα περιεχομένου μετά την κένωση το οπίο έχει τάση να δημιουργεί διαφυγή περιεχομένου και ακράτεια.

  Πρόβλημα αισθητικότητας -Το ορθό περιέχει εξειδικευμένα νευρικά αισθητήρια κύτταρα τα οποία μεταδίδουν το αίσθημα της έπειξης προς κένωση. Οταν υπάρχει μεγάλη ορθοκήλη, μεγα-ορθό ή έχει υπάρξει διαταραχή της αισθητικότητας από εγχείρηση ή άλλη παθολογική αιτία δεν υπάρχει φυσιολογικό αίσθημα επικείμενης κένωσης με αποτέλεσμα διαρροή.

  Ακράτεια & Αιμορροίδες

  Οι αιμορροιδες δεν προκαλούν μείζονα ακράτεια, όμως προκαλούν μικρή και πολλες φορές συνεχή εκροή βλέννας που είναι ποlύ δυσάρεστη και γίνεται αντιληπτή σαν ακράτεια. Η αιμορροιδεκτομή θεραπεύει το πρόβλημα.

  Ποιά είναι η θεραπεία της ακράτειας?

  Αυτή εξαρτάται από α) το αίτιο β) τη βαρύτητα

  Το αίτιο καθορίζει τον στόχο της θεραπείας

  Αξιολόγηση της Ακράτειας

  Η βαρύτητα αξιολογείται με

  1. Ερωτηματολόγια (Scoring) -Cleveland Incontinence Score
  2. Τρισδιάστατο ενδο-ορθικό υπερηχογράφημα
  3. Μανομετρία – φυσιολογία ορθού
  4. Νευρολογική αξιολόγηση (Ελεκτρομυογράφημα -Διέγερση Αιδοιικού νεύρου)
  5. Μαγνητική πρωκτογραφία
  6. Σιγμοειδοσκόπηση

  Ανεξάρτητα από αίτιο στα πρώτα στάδια της ακράτειας εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία

  • Διατολογική εκτίμηση
  • Φάρμακα (συνδυασμός συμπληρωμάτων ινών με Imodium)
  • Ασκήσεις φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους
  • Βιοανάδραση (Biofeedback)
  • Peristeen (Θεραπεία ορθικών πλύσεων)

  Αν η ακράτεια οφείλεται σε μεγάλες εξωτερικές αιμορροίδες χρειάζεται αιμορροιδεκτομή.

  Αν η ακράτεια οφείλεται σε μεγάλη ορθοκήλη ή εγκολεασμό τότε η θεραπεία είναι λαπαροσκοπική ορθοπηξία. Αυτή είναι μια λαπαροσκοπική εγχείρηση στην οποία το ορθό ευθειάζεται και στηρίζεται με ράμματα ή «πινέζες» (tacks) πάνω στο ιερό οστό. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται το δίπλωμα και χαλάρωση του ορθού που προκαλεί ατελή κένωση και ακράτεια.

  Ελλείμματα σφιγκτήρων

  Ελλειμμα σφιγκτήρων συνήθως προέρχεται από πήξη περινέου τρίτου βαθμού κατά τον τοκετό.

  Υπάρχουν 4 βαθμοί τραύματος ανάλογα με την έκταση του ελλείμματος όπως φαίνεται στην εικόνα-kkk

   

   

   

   

  Επίσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα προηγούμενης εγχείρησης (ραγάδας, αιμορροιδων κλπ).   Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης είναι το 3D ενδο-ορθικό υπερηχογράφημα.

   

  Τα ελλείμματα σφιγκτήρων πρέπει πάντοτε να χειρουργούνται όταν είναι πρόσφατα (κάτω από 5 χρόνια). Αν είναι ελλείμματα που έχουν συμβεί πολλά χρόνια πριν τότε πρέπει πριν το χειρουργείο να ελέγχεται η λειτουργία των νεύρων και των μυών του περινέου. Οι διατμηθέντες μύες ατροφούν και η νευρική τους λειτουργία εκπίπτει, αν τα νεύρα δεν λειτρουργούν δεν υπάρχει νόημα να ενωθούν χειρουργικά οι μύες. Για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει λειτουργία των νεύρων γίνονται 2 εξετάσεις

  • Δοκιμασία Διέγερσης Αιδοιικού Νεύρου (Pudendal Nerve Stimulation)
  • Ηλεκτρομυογράφημα (EMG)

  Χειρουργική Επισκευή Σφιγκτήρων

  Οταν υπάρχει έλλειμμα στους σφιγκτήρες ενδείκνυται η χειρουργική επιδιόρθωση. Στην φωτογραφία φαίνεται μία τυπική υπερηχογραφική εικόνα σφιγκτήρων με έλλειμμα μετά απότραυματισμό σε τοκετό.images

   

   

   

  Η εγχείρηση είναι μια λεπτή επέμβαση κατά την οπολια ταυτοποιούνται και παρασκευάζονται ο έσω και έξω σφιγκτήρας και μετά συρράπτονται με αλληλοεπικάλυψη (overlapping repair).  Ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται και υποβάλλονται σε πτύχωση οι ανελκτήρες μύες για την δημιουργία ενός νέου περινέου με μεγαλύτερο όγκο και απόσταση ανάμεσα σε πρωκτό και γεννητική χώρα (perineal body reconstruction). Η επέμβαση έχει ποσοστά επιτυχίας γύρω στο 80%.

  Εμφύτευση Υλικών

  Σε κάποιες μορφές ήπιας ακράτειας όπου υπάρχει χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα αλλά δεν υπάρχει ένδιξη για εγχείρηση βοηθάει η εμφύτευση προσθετικών υλικών μέσα στους σφιγκτήρες. Αυτή γίνεται με έλεγχο κάτω απόυπερηχογράφημα και  τα υλικά που εμφυτεύονται μπορεί να είναι κολλαγόνο, μικροσφαιρίδια άνθρακα, σιλικόνηκ.α. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει βελτίωση.solesta-dextranomer-gel-injection
  Unknown

  Νευρογενής ακράτεια

  Βλάβες των ιερών νεύρων από τραυματισμούς ή όγκους της σπονδυλικής στήλης προκαλούν συνδυασμένη ακράτεια ούρων και κοπράνων. Σε οξείες και βαρειές περιπτώσεις αυτό παίρνει τη μορφή του συνδρόμου ιππουρίδος (Cauda Equina) αλλά σε άλλες περιπτώσεις η εκδήλωση είνα σταδιακή και πιο δύσκολο να διαγνωσθεί. Αλλες περιπτώσεις είναι η αυτόνομη νευροπάθεια από χρόνιο διαβήτη ή άλλες νευρογενείς αιτίες όπως πολλαπλή σκλήρυνση κλπ.

  Θεραπείες Νευροτροποποίησης

  Η Νευροτροποποίηση (Neuromodulation) βασίζεται στην επίδραση με ηλεκτρική διέγερση των ιερών νεύρων. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για

  • ακράτεια ούρων
  • επίσχεση ούρων
  • ακράτεια κοπράνων
  • σοβαρή νευρογενή δυσκοιλιότητα

  Η Νευροτροποποίηση είναι σχετικά πρόσφατη θεραπεία αλλά υπάρχουν ήδη πολλές ενδείξεις ότι έχει καλά αποτελέσματα με σχετικά μη επεμβατικό τρόπο.  Υπάρχουν 2 μορφές

  • PTNS (Percutaneous Tibial Nerve Stimulation) – Διαδερμική Διέγερση Κνημιαίου Νεύρου

  Η θεραπεία PTNS γίνεται με διέγερση με ηλεκτρόδιο του κνημιαίου νεύρου του ποδιού (έσω σφυρό) με ένα ηλεκτρκό νευροδιεγέρτη. Η διέγερση του κνημιαίου νεύρου δημιουργεί αντανακλαστκή διέγερση ιερών νεύρων και αυξάνεθ τον τόνο του πυελικού εδάφους. Η θεραπεία κρατά 12 εβδομάδες για 30 λεπτά τη φορά με ανανέωση της θεραπείας σε 6 μήνες για 3 φορές. Υπάρχει σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σε 80% των περιπτώσεων. Η PTNS εφαρμόζεται σε ήπιες μορφές ακράτειας σύμφωνα με κατευθυντήριες οδηγίες.  PTNS

   

   

   

   

  • SNS (Sacral Nerve Stimulation) – Διέγερση Ιερών Νεύρων

  Τα ιερά νεύρα διεγείρονται μέσω εμφύτευσης ενός βηματοδότη στην ιερά μοίρα της σπονδυλικής στήλης ο οποίος μένει σαν μόνιμο εμφύτευμα (μετά απο μια προσωρινή δοκιμή). Η SNS έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις συνδυασμένης ακράτειας ούρων και κοπράνων ή σε περιπτώσεις  όπου υπάρχουν ελλείμματα σφιγκτήρων από χρόνια με υπολειτουργία των νεύρων.

   

  Η SNS εφαρμόζεται σε περιπτώσεις σοβαρής ακράτειας. Στο Ιατρικό Αθηνών εφαρμόζω τους βηματοδότες InterStim σε ασθενείς με κατάλληλη ένδειξη σύμφωνα με την κατευθυντήρια οδηγία (Guideline) του Βρετανικού NICE (National Institute of Clinical Excellence),interstim

   

   

   

   

  Τεχνητός σφιγκτήρας FENIX

  Διάφοροι τεχνητοί σφιγκτήρες έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία 30 χρόνια με περιορισμένη επιτυχία , κυρίως λόγω απιπλοκών και απορρίψεων. Δεν έχουν μέχρι τώρα αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα. Εξαίρεση όμως αποτελεί ένας νέος μαγνητικός σφιγκτήρας ο οποίος τοποθετείται με μία απλή επέμβαση ημέρας γύρω από τους σφιγκτήρες και έχει καλά αποτελέσματα χωρίς σημαντικές επιπλοκές.

  magsphin

   

  magsphi-300x106

   

   

   

  Οσφιγκτήρας Fenix εγκρίθηκε πρόσφατα σαν ασφαλής και αποτελεσματικός απο το Βρετανικό NICE (National Institute of Clinical Excellence) με σχετική κατευθυντήρια οδηγία (Guideline 2014) και τον εφαρμόζω στο Ιατρικό Αθηνών.