Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476
  • 30 ΜΆΙ 20

  Δυνατή η τοπική εκτομή για καρκίνο του ορθού -επιβεβαιώνει η μελέτη GRECARR 2

  Η ριζική χαμηλή εκτομή του καρκίνου του ορθού είναι μια μείζων επέμβαση που πολλοί ασθενείς επιθυμούν να την αποφύγουν. Η μη επεμβατική (minimally invasive) χειρουργική είναι στην απόλυτη επιτυχία της με την ενδοσκοπική διορθική εκτομή όπως η TEMS και TAMIS. Πάντα όμως υπάρχει η ανησυχία στον ασθενή μήπως με αυτή την προσέγγιση  δημιουργείται κίνδυνος υποτροπής του καρκίνου. Γνωρίζουμε τώρα πια ότι όχι, δεν υπάρχει κίνδυνος όταν οι ασθενείς και οι όγκοι που θεραπεύονται είναι επιλεγμένοι με επιστημονικά κριτήρια. Υπάρχουν πολλές μελέτες πάνω στο αντικείμενο, η πιο πρόσφατη από την Γαλλία και την ομάδα του πρωτοπόρου καθηγητή Roullier, η μελέτη είναι η GRECARR 2 και τα αποτελέσματά της δημοσιέυθυκαν το 2020. 

  Τι μας λέει η μελέτη ? Οτι σε επιλεγμένους όγκους σταδίου Τ2 και Τ3 μπορούμε α) να εφαρμόσουμε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία β) σε όσους όγκους παρουσιάσουν συρρίκνωση να εφαρμόσουμε τοπική ενδοσκοπική εκτομή. Σε παρακολούθηση επί 5 χρόνια των ασθενών δεν βρέθηκε διαφορά ούτε στην τοπική υποτροπή ούτε στην πενταετή επιβίωση.

  Η επιλογή των όγκων πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια, επίσης αν δεν υπάρχει αρχική καλή ανταπόκριση στην ακτινοθεραπεία τότε μπορεί να καταστεί τελικά αναγκαία η ριζική επέμβαση.

  Ομως βγαίνει από αυτή την μελέτη , που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Γαλλίας ένα σημαντικό μήνυμα ελπίδας -ότι έχουμε επιστημονικά αδιάσειστα δεδεομένα ότι για ένα μεγάλο τμήμα ασθενών με καρκίνο του ορθού η συνδυασμένη θεραπεία με ακτινο-χημειοθεραπεία και ενδοσκοπική χειρουργική TEMS / TAMIS είναι πια θεραπεία πρώτης γραμμής και πρέπει να προσφέρεται.