Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα θεραπεύονται με φάρμακα χωρίς να χρειάζεται χειρουργείο.

¨Ομως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου τα φάρμακα δεν αρκούν και τότε , για να αποφευχθούν επιπλοκές και κίνδυνος για την ζωή του αρρώστου, επεμβαίνουμε χειρουργικά.

Ενδείξεις για χειρουργείο στην Ελκώδη Κολίτιδα είναι

  • Οξεία έναρξη της νόσου με βαρειά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στα ενδοφλέβια στεροειδή και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί τοξικό μεγάκολο.
  • Αποτυχία της θεραπείας παρά την χορήγηση όλων των γραμμών θεραπείας ανοσοκατασταλτικών και μονοκλονικών αντισωμάτων.
  • Ανάπτυξη δυσπλασίας του εντέρου που προαλείφει άμεση δημιουργία καρκίνου.

 

Η εγχείρηση είναι λαπαροσκοπική πρωκτο-κολεκτομή με αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου και όλου του ορθού. Διατηρείται μόνο ο πρωκτός και ακολουθεί η δημιουργία ενός «νεο-ορθού» χρησιμοποιώντας δύο ειδικά διαμορφωμένες έλικες λεπτού εντέρου, που ονομάζονται «Pouch«.pouch

 

Το Pouch γίνεται διότι αν ενωθεί απ” ευθείας το λεπτό έντερο με το ορθό ακολουθεί ακατάσχετη διάρροια.

 

 

 

Τις περισσότερες φορές δημιουργείται προσωρινή ειλεοστομία ( loop ileostomy) για κάλυψη του Pouch έως ότου επουλωθεί και μετά 3-4 μήνες η στομία κλείνεται με μία μικρή επέμβαση.

ileostomy-pouch
Η εγχείρηση είναι η οριστική θεραπεία της κολίτιδας και ο ασθενής απαλάσσεται από τα συμπτώματα και τα φάρμακα. Η δημιουργία Pouch εξασφαλίζει μία ανεκτή λειτουργία του εντέρου με το σημαντικό πλεονέκτημα ότι αποφεύγεται η στομία. Ο ασθενής πρέπει να ξέρει όμως ότι η λειτουργία του εντέρου μετα την επέμβαση δεν είναι 100% φυσιολογική και υπάρχει ένας μέσος όρος 4 κενώσεων την ημέρα και μία συνήθως κένωση κατά την διάρκεια της νύχτας. Αρα ο ασθενής παραμένει σχετικά εξαρτημένος από την εύκολη πρόσβαση σε τουαλέττα. Κάποιοι ασθενείς μπορεί κάποτε να αναπτύσσουν φλεγμονή του Pouch από ανάπτυξη μικροβίων (pouchitis) ή συλλογές πυέλου , για αυτό οι ασθενείς με Pouch χρειάζονται παρακολούθηση.

Για τους ασθενείς εκείνους που λόγω επαγγέλματος ή τρόπου ζωής δεν θέλουν να έχουν καθόλου μετεγχειρητικά θέματα η εναλλακτική λύση είναι η δημιοργία τελικής ειλεοστομίας (end ileostomy) , η οποία παρέχει ανεξαρτησία.