Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Εργαστήριο Πυελικού Εδάφους

Το Εργαστήριο Πυελικού Εδάφους και Εντερικής Φυσιολογίας (Pelvic Floor Laboratory)  είναι σχεδιασμένο για την διερεύνηση των διαταραχών του πυελικού εδάφους. Σε αυτόν τον όρο περιλαμβάνονται συχνά προβλήματα που επηρεάζουν κυρίως γυναίκες αλλά και κάποιους άνδρες.

 

Το Εργαστήριο μου λειτουργεί στην Δροσίνη 16, Κηφισιά, όπου διενεργούνται οι εξετάσεις που περιγράφονται σε αυτό το τμήμα.

 

Η πλήρης διαγνωστική διερέυνηση των προβλημάτων της ακράτειας, δυσκοιλιότητας, πρόπτωσης ορθού, πυελικού πόνου και άλλων χρειάζεται ειδικό εργαστηριακό εξοπλισμό και ειδική ομάδα. Το εργαστήριο δεν παρέχει μόνο διάγνωση αλλά και θεραπείες όπως η βιοανάδραση (Biofeedback), (Peristeen), νευροτροποίηση PTNS κλπ.

Προβλήματα και παθήσεις στην εξειδίκευση του εργαστηρίου

 1. Ακράτεια Σφιγκτήρων
 2. Δυσκοιλιότητα
 3. Σύνδρομο αποφρακτικής αφοδεύσεως ODS
 4. Πρόπτωση ορθού
 5. Εγκολεασμός
 6. Ορθοκήλη
 7. Εντεροκήλη
 8. Κυστεοκήλη
 9. Μονήρες έλκος ορθού
 10. Σύνδρομο Ανελκτήρος (anismus)
 11. Χρόνιος πυελικός πόνος

 

Τί είναι το πυελικό έδαφος

Το πυελικό έαδφος είναι ένα διαφραγμα – επιφάνεια από μύες πάνω στο οπίο επικάθονται τα όργανα της πυέλου. Αυτά στην γυναίκα είναι η ουροδόχος κύστη, ο κόλπος/ μήτρα και το ορθό. Σον άνδρα υπάρχει ανάμεσα στην κύστη και το ορθό ο προστάτης.

anatomy-pelvic-floor

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από ένα πλέγμα από μύες και συνδέσμους οι οποίοι αλληλο-υποστηρίζονται και νευρώνονται από τα ιερά νεύρα (κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης). Οταν το πυελικό έδαφος υποστεί τραυματισμό ή διαταραχή της λειτουργίας του τότε όλα λίγο πολύ τα όργανα που στηρίζονται επάνω του ποάσχου. Για αυτό στις διαταραχές του πυελικοού εδάφους υπάρχει ένα μ΄γμα συμτωμάτων από όλα τα όργανα και η μελέτη χρειάζεται συνδυασμό διαφόρων ειδικοτήτων.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ –ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ  

 1. ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΕΝΔΟ-ΟΡΘΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ (3D ENDO-RECTAL ULTRASOUND)

Ενδείξεις

 • Σταδιοποίηση Καρκίνου του Ορθού
 • Σταδιοποίηση Καρκίνου του Πρωκτού
 • Απεικόνιση και θεραπεία περι-εδρικών συριγγίων
 • Διεγχειρητική χρήση σε εκτομή συριγγίου
 • Απεικόνιση/ εκτίμηση σφιγκτήρων σε ακράτεια κοπράνων
 • Διεγχειρητική χρήση για επέμβαση τοποθέτησης προσθετικών υλικών σε ακράτεια έσω σφιγκτήρος

Στο ιατρείο μου υπάρχει διαθέσιμο το σύγχρονο τρισδιάστατο ενδοορθικο υπερηχογραφημα Focus Pro της BK Medical με το οποἰο γίνεται απεικόνιση και διαγνωστική μελέτη όλων των παθήσεων του πρωκτού και ορθού.

 

 1. ΟΡΘΟΠΡΩΤΙΚΗ ΜΑΝΟΜΕΤΡΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑΣ (HIGH RESOLUTION ANORECTAL MANOMETRY)

Το εργαστήριο μας διαθέτει τα πιο σύγχρονα μηχανήματα μανομετρίας- φυσιολογίας MEDSPIRA της MAYO CLINIC με τετρακάναλους ψηφιακούς καθετήρες μιάς χρήσης. Η εξέταση είναι ανώδυνη.

Ενδείξεις

 • Ακράτεια κάθε αιτιολογίας (τραυμα σφιγτήρων η λειτουργική)
 • Μαιετικές βλάβες σφιγκτήρων κατά τον τοκετό
 • Δυσλειτουργία έσω σφιγκτηρος
 • Πρόπτωση ορθού
 • Ορθοκήλη
 • Μεγα-ορθό
 • Μετεγχειρητικά σύνδρομα (Σύνδρομο χαμηλής εκτομής, post stapling syndrome)
 • Νευροπαθητική ακράτεια
 1. ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΙΑ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ (EMG)

Ενδείξεις

Διάγνωση αυτόνομης νευροπάθειας (Διαβήτης) η ακράτειας απο νευρολογική νόσο (Πολλαπλή σκλήρυνση) η βλάβης ιερών νεύρων (βλάβες σπονδυλικής στήλης).

 1. ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΑΙΔΟΙΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ (PUDENDAL TERMINAL NERVE LATENCY)

Ενδείξεις

Διάγνωση βλάβης αιδοιικών νεύρων από τραύμα κατά τον τοκετό η από χρόνια δυσκοιλιότητα και πρόπτωση πυελικού εδάφους

 1. ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΑΣΕΩΣ

Ενδείξεις

Διάγνωση ιδιοπαθούς συδρόμου αργής διαβάσεως και αγαγγλιονικού εντέρου. Η εξέταση γίνεται με την λήψη ειδικών καψακίων markers για σειρά ημερών και ακόλουθη τέλεση ακτινογραφιών.

 1. ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΚΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ενδείξεις

Πρόπτωση Ορθού, Εγκολεασμός, Ορθοκήλη, Σύνδρομο αποφρακτικής αφοδεύσεως, εντεροκήλη, κυστεοκήλη. Είναι μια πού χρήσιμη εξέταση που αποκαλύπτει πληροφορίες για όλη την πύελο και δεν περιλαμβάνει ακτινοβολία.

 1. ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ (Wireless Capsule Endoscopy)

Ενδείξεις

Φλεγμονώδης νόσος εντέρου, διερεύνηση αιμορραγίας πεπτικού, όγκοι λεπτού εντέρου, έλκη αυτοάνοσης και φαρμακευτικής αιτιολογίας.

Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την κατάποση μιας μικροσκοπικής κάμερας η οπία περιέχεται σε μία κάψουλα διαμέτρου 2.5 εκατοστών. Ο ασθενής φορά για ένα βράδυ στη ζώνη του μία μικρή συσκευή σαν κινητό τηλέφωνο η οποία προσλαμβάνει μεταδιδόμενες είκόνες από το λεπτό έντερο. Περίπου 50,000 είκόνες μεταδίδοντα μέσα σε ίγες ώρες και γίνεται δυνατή η διάγνωση διαφόρων παθήσεων του λεπτού εντέρου όπως νόσος Crohn, όγκοι λεπτού εντέρου, αιμορραγία άγνωστης προέλευσης, σύνδρομο Zollinger Ellison και διάφορες άλλες παθήσεις. Η κάψουλα περνά από τη φυσιολογική οδό. Οι εικόνες αναλύονται από τον γαστρεντερολόγο. Η κάψουλα αντενδείκνυται όταν υπάρχουν γνωστές στενώσεις του εντέρου.

 

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

 1. ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΩΝ

Ενδείξεις

Αιμορροίδες πρώτου και δεύτερου βαθμού (εσωτερικές). Η πλειοψηφία των αιμορροίδων δεν χρειάζονται χειρουργείο. Ενέσεις με κατάλληλες ουσίες (σκληροθεραπεία) σταματούν την αιμορραγία και ενόχληση σε 1-2 συνεδρίες χωρίς χειρουργείο και χωρίς πόνο (γίνονται με τοπική αμαισθησία).

 

 1. ΕΜΦΥΤΕΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΕΣΩ ΣΦΙΓΚΤΗΡΑ ΥΠΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΑΚΡΑΤΕΙΑ

Ενδείξεις

Ακράτεια από ανεπάρκεια έσω σφιγκτήρα (χωρίς έλλειμμαι μυός). Η θεραπεία περιλαμβάνει ένεση μικροσφαιριδίων υπό έλεγχο με υπερηογράφημα και ελαφρό αναισθητικό. Είναι μια σύντομη διαδικασία που κρατά λίγα λεπτά κατά την οποία εμφυτεύονται μικροσφαιρίδια (που είναι είτε από σιλικόνη ή κολλαγόνο ή αλλα κατάλληλα υλικά). Τα υλικά αυτά δημιουργούν αύξηση του τόνου και τού όγκου του σφιγκτήρα και βελτιώνουν την ακράτεια.

 1. ΕΓΧΥΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (ΚΥΑΝΟ-ΑΚΡΥΛΙΚΟΥ) ΣΕ ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ ΣΥΡΙΓΓΙΑ ΥΠΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Ενδείξεις

Περιεδρικά συρίγγια μετά την θεραπεία της σήψης προς αποφυγή χειρουργείου. Η θεραπεία γίνεται με έλεγχο με ενδο-ορθικό υπερηογράφημα.

 1. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗΣ

Ενδείξεις

Ακράτεια, χαλάρωση μυών πευλικού εδάφους, σύνδρομο ανελκτήρος, anismus, σύνδρομο αποφρακτικής αφοδεύσεως. Η θεραπεία γίνεται με συνεργάτη ειδικό φυσικοθεραπευτή πυελικού εδάφους.

 1. PERISTEEN – ΕΚΠΛΥΣΗ ΟΡΘΟΥ (RECTAL IRRIGATION)

Ενδείξεις

Ορθοκήλη, Πρόπτωση ορθού, ακράτεια. Η Peristeen είναι μια τεχνική έκπλυσης του ορθού με ειδική συσκευή η οποία χρησιμοποιείται κάθε πρωί και δίνει στον ασθενή εμπιστοσύνη να κυκλοφορήσει ελέυθερα. Η τεχνική διδάσκεται κατ΄οίκον από ειδική νοσηλεύτρια και καλύπτεταο από τον ΕΟΠΥΥ σε πολλές περιπτώσεις.

 

 1. ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΚΝΗΜΙΑΙΟΥ ΝΕΥΡΟΥ PTNS (PERCUTANEOUS TIBIAL NERVE STIMULATION)

Ενδείξεις

Ακράτεια κοπράνων απο χρόνια βλάβη.  Η PTNS είναι μια αποτελεσματική τεχνική νευροτροποποίησης η οποία εκμεταλλεύεται τα αντανακλαστικά μέσω κεντρομόλων σημάτων από το κνημιαίο νεύρο προς την ιερά μοίρα της σπονδυλικής στήλης και τη φυγόκεντρη νεύρωση από τα ιερά νεύρα στους μύες της πυέλου. Γίνεται έτσι έμας «επαναπρογραμματισμός» των ιερών νεύρων ο οποίος καταλήγει σε άυξηση της μυικής δραστηριότητας της πυέλου και βελτίωση της ακράτειας και των κοπράνων αλλά και των ούρων σε 80% των περιπτώσεων. Η θεραπεία γίνεται σε 12 συνεδρίες από 30 λεπτά.

 

 1. ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΙΕΡΩΝ ΝΕΥΡΩΝ – SNS- SACRAL NERVE STIMULATION ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ MEDTRONICΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΙΡΑ ΣΠ. ΣΤΗΛΗΣ

Ενδείξεις

Ακράτεια κοπράνων μη επιδεχόμενη επισκευή σφγκτήρων, συνδυασμός ακράτειας ούρων και κοπράνων, βλάβες οσφυο-ιερού πλέγματος.

Η Sacral Nerve Stimulation eίναι πολύ αποτελεσματική θεραπεία νευροτροποποίησης η οποία περιλαμβάνει εμφύτευση ενός βηματοδότη στην σπονδυλική στήλη (ιερά μοίρα).Αρχικά δοκιμάζεται ένας προσωρινός βηματοδότης ο οποίος αντικαθιστάται με μόνιμο 2 εβδομάδες μετά. Η επέμβαση γίνεται με ελαφριά αναισθησία και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Η SNS έχει κατά κανόνα εξαιρετικά αποτελέσματα όπου όλα τα άλλα έχουν αποτύχει. Εφαρμόζεται για ακράτεια ούρων ή κοπράνων ή συνδυασμό των δύο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στις παθήσεις του πυελικού εδάφους μπορείτε να ακολουθήσετε αυτόν τον σύνδεσμο με βίντεο με συνέντευξη μου πάνω στο θέμα.