Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Καρκίνος Εντέρου - Ορθού

  Ο καρκίνος του εντέρου – ορθού (colorectal cancer) είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους. Προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 40 και κυρίως άνω των 50 ετών, όμως υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις όπου ο καρκίνος αυτός προσβάλλει πολύ νέα άτομα σαν συνέπεια βλάβης στα γονίδια. Οι βλάβες στα γονίιδια κληρονομούνται κι έτσι υπάρχοιυν οικογένειες όπου ο καρκίνος του εντέρου προσβάλλει αρκετά μέλη 2, 3 ή περισσοτέρων γενεών. Για την κληρονομικότητα του καρκίνου παρουσιάζουμε πληροφορίες σε άλλο τμήμα του ιστοτόπου.

   

  Η κληρονιμκότητα είτε είναι «σποραδική» είτε εκδηλώνεται με γενετικά σύνδρομα.

  Οι διαταραχές των γονιδίων είναι τριών ειδών:

  Χρωμοσωμική αστάθεια
  Μικροδορυφορική αστάθεια
  Διαταραχή μεθυλίωσης

  Οι περισσότεροι όγκοι του εντέρου αναπτύσσονται με αυτό που ονομάζουμε «αλληλουχία πολύποδα-καρκινώματος» , δηλαδή πρώτα αναπτύσσεται ένας καλοήθης πολύποδας και μετά ο πολύποδας μεταλλάσσεται σε καρκίνωμα. Η διαδικασία της μετάλλαξης παίρνει συνήθως από 3-10 χρόνια και αναπτύσσεται σε άλλη σελίδα.

  Screening: Ο έλεγχος του ασυμπτωματικού πληθυσμού

  Ο καρκίνος του ετέρου δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Από την άλλη μεριά η πρώιμη διάγνωση σε αρχικό στάδιο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την θεραπεία. Για αυτό screening του γενικού πληθυσμού έχει οργανωθεί από το κράτος σε πολλές χώρες, δυστυχώς όχι ακόμα στην Ελλάδα. Ο τρόπος και ηλικία έναρξης του screening ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα μια γενική σύσταση είναι να αρχίζει μετά τα 50 εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου οπότε μπορεί να ενδείκνυται νωρίτερα. Μόλισ πρόσφατα όμως, το 2018, η American Cancer Society αναθεώρησε τις οδηγίες της βάσει νεώτερων δεδομένων. Οι νέες οδηγίες είναι έναρξη του ελέγχου με κολονοσκόπηση στα 45 για άτομα μέτριου κινδύνου.

  Συμπτώματα

  Δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα που να χαρακτηρίζουν μόνο τον καρκίνο του εντέρου και αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία. Ολα τα συμπτώματα μπορεί να προέρχονται στο 95% των περιπτώσεων από καλοήθεις και συχνές παθήσεις και μόνο στο 5% από καρκίνο. Η επιλογή των ασθενών που χρειάζονται διερέυνηση δεν είναι πάντα εύκολη και χρειάζεται εξέταση από ειδικό.

  Τα συνήθη συμπτώματα είναι

  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Αλλαγή συνηθειών του εντέρου (διάρροια-δυσκοιλιότητα- εναλλαγή των δύο)
  • Κοιλιακός πόνος
  • Σιδηροπενική αναιμία

  Κλινική εξέταση

  Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει εξέταση της κοιλιακής χώρας και του πρωκτού – ορθού με δακτυλική εξέταση και ορθοσκόπηση (είναι μια ανώδυνη εξέταση του ορθού που δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία).

  Διάγνωση

  Η διάγνωση μπαίνει με την κολονοσκόπηση και την ιστολογική εξέταση (βιοψία) που δείχνει αδενοκαρκίνωμα και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά όπως η διαφοροποίηση, το Grade, η επιθετικότητα του όγκου κλπ.

  Σταδιοποίηση

  Το στάδιο του καρκίνου κατά τη διάγνωση ελιναι ο σηματικότερος παράγοντας για την επιτυχία της θεραπείας. Η διαδικασία της σταδιοποίησης περιλαμβάνει την διενέργεια αξονικής τομογραφίας κοιλίας-πυέλου-θώρακα και σε καρκίνο του ορθού μαγνητική τομογραφία της πυέλου και ενδο-ορθικό υπερηχογράφημα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν περισσότερες εξετάσιες όπως PET scan. Η σταδιοποίηση παίρνει κάποιο χρόνο μερικών ημερών, όμως είναι κρίσιμης σημασίας διότι η στρατηγική της θεραπείας διαφέρει ριζικά στα διάφορα στάδια της νόσου. Τα στάδια είναι από Δυσπλασία υψηλού βαθμού ή Σταδιο 0 έως Στάδιο IV.

  Πινακας με αναλυτική σταδιοποίηση :

  Screenshot 2020-06-01 at 15.35.12

  Θεραπεία

  Ο καρκίνος του εντέρου – ορθού θεραπεύεται στις περισότερες περιπτώσεις. Επομένως είναι πού σημαντικό ο άνθρωπος που λαμβάνει τα κακά νέα καθώς και η οικογένειά του να ξεπεράσουν το αρχικό shock που είναι φυσικό να αισθανθούν με τη διάγνωση και να επικεντρώσουν την προσοχή τους και τις δυνάμεις τους στην θεραπεία η οπία χρειάζεται την σωματική και ψυχική συνεργασία του ασθενούς για να επιτύχει. Η θεραπεία αυτού του καρκίνου είναι στο αρχικό σταδιο (Ι η και ΙΙ) χειρουργική, στα στάδια ΙΙΙ και IV όμως είναι πολυ-παραγοντική (multi-disciplinary) και περιλαμβάνει και χημειοθεραπεία / ακτινοθεραπεία. Ο συνδυασμός της θεραπείας που χρειάζεται κάθε άρρωστος καθώς και η στρατηγική της, για παράδειγμα ποιοα θεραπεία θα δοθεί πρώτη και ποια μετά είναι ένα πολύπλοκο θέμα το οποίο εξετάζεται κατά περίπτωση από το Ογκολογικό Συμβούλιο (Multi-disciplinary team). Σε γενικές γραμμές τα τεέυταία χρόνια κερδίζει έδαφος η χρήση της ακτινοθεραπείας γαι τον καρκίνο του ορθού, ιδίως προ-εγχειρητικά.

  Στάδιο Ι

  Το στάδιο Ι του καρκίνου του ορθού θεωρείται σήμερα ειδική περίπτωση με καλή πρόγνωση και θερπεύεται με ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση δια μέσω του ορθού χωρίς χειρουργικές τομές απο την κοιλιά. Ως Σταδιο Ι θεωρούνται τα Τ1Ν0Μ0 και Τ2Ν0Μ0, δηλαδή όταν στην μαγνητική τομογραφία και το ενδο-ορθικό υπερηχογράφημα δεν ανευρίσκονται λεμφαδένες. Η εγχείρηση λέγεται για συντομία TEMS – Transanal Endoscopic Micro Surgery και η ανάρρωση είναι μέσα σε 24 ώρες χωρίς επιπλοκές ή πόνο. μερικές φορές συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διεγχειρητικοί κίνδυνοι και τα ποσοστά ίασης είναι πάνω από 90%. Ο Σάββας Παπαγρηγοριάδης είναι ειδικός στην TEMS και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες τέτοιες εγχειρήσεις, στο Λονδίνο έχει παραπομπές για αυτή την εγχείρηση από όλη την Αγγλία. Η επέμβαση TEMS πραγματοποιείται τώρα και στην Ελλάδα.

   

  Σχηματικό διάγραμμα με την στρατηγική θεραπείας καρκίνου του ορθού ανά στάδιο από την  European Society of Medical Oncology

  Screenshot 2020-06-01 at 13.05.30

  Κολοστομία- Ειλεοστομία

  Στον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν χρειάζεται κατά κανόνα ούτε κολοστομία ούτε ειλεοστομία εφ όσον η εγχείρηση γίνει από ειδικό χειρουργό εντέρου ορθού. Σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνου του ορθού είναι αναγκαίο να γίνει μια προσωρινή ειλεοστομία όταν γίνεται ορθική αναστόμωση για αποφυγή επιπλοκών. Αυτή η ειλεοστομία (εξωτερίκευση τμήματος του λεπτού εντέρου) είναι αυστηρά προσωρινή και κλείνεται μετά από μερικές εβδομάδες με μια μικρότερη επέμβαση. Ενας από τους σκοπούς της εκπαίδευσης του ειδκευμένου χειρουργού εντέρου-ορθού είναι η αποφυγή μόνιμης κολοστομίας η οποία πρέπει να γίνεται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

  Λαπαροσκοπική Χειρουργική

  Ο καρκίνος του εντέρου-ορθού καλό είναι να χειρουργείται λαπαροσκοπικά, εκτός αν υπάρχει αντένδειξη όπως προηγούμενα μεγάλα χειρουργεία η προχωρημένος καρκίνος. Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικά πλενεκτήματα όπως ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερες επιπλοκές λοιμώξεων και καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα. Στη Βρετανία είναι υποχρεωτικό όλοι οι χειρουργοί εντέρου ορθού να είναι εκπαιδευμένοι στη λαπαροσκοπική και η διαδικασία εκπαιδευσης έγινε με την δημιοργία 10 εθνικών κέντρων που εκπαίδευσαν όλους τους χειρουργούς του Ηνωμέμου Βασιλείου. Το King’s College Hospital είναι ένα από τα 10 αυτά κέντρα και ο Σάββας Παπαγρηγοριάδης διετέλεσε Επικεφαλής της εκπαιδευτικής ομάδας στο πλίασιο του προγράμματος LapCo του υπουργείου Υγείας, για τον ρόλο αυτό τιμήθηκε με ειδικό βραβείο Clinical Excellence Award.

  Μετεγχειρητική παρακολούθηση

  Το στενό follow-up είναι κλειδί της θεραπείας. Ο Σάββας Παπαγρηγοριάδης έχει κάνει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας το σχήμα και τρόπο του follow-up μετά από εγχείρηση με σκοπό την έγκαιρη ανίχβευση τυχίν υποτροπής και νέα θεραπεία. Τοα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευθεί και η ίαση του καρκίνου στον συνολικό πληθυσμό των ασθενών μας ξεπερνά το 80%, που αποτελεί την καύτερη επιβίωση παγκόσμια και έγινε αιτί για ένα ακόμα βραβείο Clincial Excellence Award. Το πρωτόκολλο παρακολούθησης διαρκεί για 5 χρόνια και περιγράφεται σε άλλο σημείο.

  Θεραπεία της υποτροπής

  Κάποιο καρκίνοι θα υποτροπιάσουν. Αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου , εφ όσον είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό με στενή παρακολούθηση. Ακόμα και με την ανίχνευση ηπατικών η πνευμονικών μεταστάσεων υπάρχει δυνατότητα επιτυχούς θεραπείας με χημιοθεραπεία και χειρουργείο. Η εξειδίκευση του χειρουργού και η στενή συνεργασία με τους Ογκολόγους και το Ογκολογικό συμβούλιο είναι απαραίτητη.

  α) Ηπατικές μεταστάσεις.

  Σήμερα οι ηπατικές μεταστάσεις του καρκίνου του εντέρου αντιμετωπίζονται με μια πληθώρα από θεραπείες:

  • Χειρουργική επέμβαση> Ηπατεκτομή
  • Καταστροφή με ραδιοκύματα (radiofrequency ablation) ή με μικροκύματα (microwaves)
  • Χημειοθεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα
  • Επιλεκτικός εμβολιασμός αγγείων του ήπατος.  SABR (Stereotactic Ablative Radiation Therapy)

  β) Πνευμονικές μεταστάσεις

  • Χημειοθεραπεία
  •  Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία SABR
  • Καταστροφή με ραδιοκύματα ( radiofrequency ablation)

  Για την θεραπεία της ενδοκοιλιακής υποτροπής και για την υποτροπή στην πύελο εφαρμόζονται συνδυασμοί χημειοθεραπείας και χειρουργικής.

  Πρωτόκολλο WATCH & WAIT 

  Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να διαδίδεται ένα πρωτοποριακό πρψτόκολλο που για πρώτη φορά καθιερώθηκε από την διάσημη Βραζιλιάνα ογκολόγο  Angelita Habr Gama . H Habr Gama ήταν η πρώτη που τόλμησε να υποστηρίξει ότι μπορεί κάποιοι καρκίνοι του ορθού να θεραπεύονται χωρίς χειρουργείο αλλά μόνο με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Το απέδειξε αυτό με δουλειά πάνω σε χιλιάδες ασθενείς και τώρα είναι αποδεκτό, και εφαρμοζόμενο σε όλη την Ευρώπη . Φυσικά αυτό το πρωτόκολλο Watch and Wait δεν είναι για όλους τους καρκίνους αλλά για εκείνους τους πιο τυχερούς που είναι περίπου το 15-20% και οι οποίοι μετά από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία έχουν πλήρη απόκριση (complete clinical response). Σε αυτές τις περιπτώσεις αντί να προχωρήσουμε άμεσα σε χειρουργείο περιμένουμε με παρακολούθηση και εάν ο όγκος υποτροπιάσει χειρουργούμε. Εάν δεν υποτροπιάσει τότε αυτοί οι ασθενείς δεν φτάνουν ποτέ στο χειρουργείο.

  GRECARR 2 : Τοπική εκτομή μετά από ακτινοθεραπεία

  Γνωρίζουμε τώρα πια ότι τοπική εκτομή μετά από ακτινοθεραπεία είναι εφικτή ακόμα και σε στάδια μεγαλύτερα από Σταδιο Ι όταν οι ασθενείς και οι όγκοι που θεραπεύονται είναι επιλεγμένοι με επιστημονικά κριτήρια. Υπάρχουν πολλές μελέτες πάνω στο αντικείμενο, η πιο πρόσφατη από την Γαλλία και την ομάδα του πρωτοπόρου καθηγητή Roullier, η μελέτη είναι η GRECARR 2 και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν το 2020.

  Τι μας λέει η μελέτη ? Οτι σε επιλεγμένους όγκους σταδίου Τ2 και Τ3 μπορούμε α) να εφαρμόσουμε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία β) σε όσους όγκους παρουσιάσουν συρρίκνωση να εφαρμόσουμε τοπική ενδοσκοπική εκτομή. Σε παρακολούθηση επί 5 χρόνια των ασθενών δεν βρέθηκε διαφορά ούτε στην τοπική υποτροπή ούτε στην πενταετή επιβίωση.

  Η επιλογή των όγκων πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια, επίσης αν δεν υπάρχει αρχική καλή ανταπόκριση στην ακτινοθεραπεία τότε μπορεί να καταστεί τελικά αναγκαία η ριζική επέμβαση.

  Ομως βγαίνει από αυτή την μελέτη , που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Γαλλίας ένα σημαντικό μήνυμα ελπίδας -ότι έχουμε επιστημονικά αδιάσειστα δεδεομένα ότι για ένα μεγάλο τμήμα ασθενών με καρκίνο του ορθού η συνδυασμένη θεραπεία με ακτινο-χημειοθεραπεία και ενδοσκοπική χειρουργική TEMS / TAMIS είναι πια θεραπεία πρώτης γραμμής και πρέπει να προσφέρεται.

   

   

  Για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες πάνω στον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορείτε να ακολουθήσετε αυτόν τον σύνδεσμο με ένα βίντεο με συνέντευξη μου πάνω στο θέμα.

   

  Επίσης μπορείτε να βρείτε εδώ πληροφορίες από την American Cancer Society σε απλουστευμένη γλώσσα (δυστυχώς την αγγλική) για

  α) την θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου

  β) την θεραπεία του καρκίνου του ορθού

  GUIDELINES (Κατευθυντήριες Οδηγίες)

  Η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του Εντέρου & Ορθού είναι πολύπλοκη διαδικασία και για αυτό στις προηγμένες χωρες εφαρμόζονται εκτεταμένες οδηγίες που καλύπτουν τις περισσότερες περιπτώσεις. Ετσι ο ασθενής μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι η θεραπεία του γίνεται με τα σύγχρονα προτόκολλα. Στην Κλινκή που διευθύνω στο Νοσοκομείο  Metropolitan General εφαρμόζουμε τις Βρετανικές Κατευθυντήριες Οδηγίες που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.  καθώς και τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της European Society of Medical Oncology (εδώ).