Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Κύστη κοκκυγος

  Η κύστη κοκκυγος είναι μια συχνή πάθηση που προσβάλλει κατά κανόνα νέους ανθρώπους. Υπάρχει διχογνωμία για τα αίτια αλλά η επικρατούσαν άποψη είναι ότι γίνεται είσφρυση τριχών στο δέρμα που δημιουργούν αποστημα. Τριχωτοι άνδρες έχουν πολύ μεγαλύτερη συχνότητα της πάθησης.

  Η κύστη κοκκυγος εκδηλώνεται σαν πόνος, ερυθροτητα και πρήξιμο στην σχισμη ανάμεσα στους γλουτούς (natal cleft). Τα συμπτώματα επιδεινωνονται ότι καταλήγουν σε ένα αποστημα το οποίο είτε σπάει μόνο του είτε χειρουργειται και παροχετευεται. Κάποιες περιπτώσεις υποχωρούν όταν ληφθούν αμέσως αντιβιοτικά.

  Η θεραπεία της κύστης κοκκυγος είναι αρχικά «ευκολη», το πρόβλημα όμως είναι οι υποτροπές.

  Αν ληφθούν μόνο αντιβιοτικά χωρίς επέμβαση τότε τα συμπτώματα υποχωρούν για εβδομάδες η μήνες όμως υπάρχει μεγάλο ποσοστό υποτροπης. Το ίδιο συμβαίνει και αν υπάρξει απλή διανοιξη/ παροχετευση.

  Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική σε φάση που η κύστη δεν έχει οξεία λοίμωξη.

  Η απλή αφαίρεση με συρραφή του τραύματος ( παραδοσιακή «κλειστή » μέθοδος) είναι ότι χειρότερη επιλογη διότι καταλήγει πολύ συχνά σε διάσπαση του τραύματος και καθυστερημενη επούλωση ( εβδομάδες η μηνες).

  Για να προληφθει αυτό εφαρμόζεται επίσης η «ανοιχτη» μέθοδος κατά την οποία το τραύμα αφήνεται απλά ανοιχτό για να επουλώσει σε δεύτερο σκοπό. Παίρνει όμως πολύ χρόνο και για αυτό δεν είναι πολύ καλύτερο από την κλειστή μέθοδο.

  Γιατί υπάρχουν αυτά τα προβλήματα επουλωσης; διότι τα τραύματα της μέσης γραμμής ανάμεσα στους γλουτούς υφίστανται συνεχή τάση λόγω κινησεων, καθιστικης θέσης κλπ. Έτσι για να αποφεύγονται τα προβλήματα επουλωσης η επέμβαση πρέπει να έχει ένα στόχο. Την αφαίρεση της κύστης χωρίς τραύμα στη μέση γραμμή.

  Ενδοσκοπική Θεραπεία 

  Ο κράτος τρόπος για να γίνει αυτό είναι όταν έχουμε μια απλή κύστη με ένα σύριγγες να την αφαιρέσουμε ενδοσκοπικα, χρησιμοποιωντας το συριγγοσκοπιο VAAFT. Με το συριγγοσκοπιο μπορεί να εκπυρηνισθει όλη η κύστη και ταυτόχρονα να αφαιρεθούν όλες οι τρίχες που προκαλούν υποτροπή χωρίς καθόλου τραύμα. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως πολύ καλά και η ανάρρωση ταχύτατη.

  Αφαίρεση με πλαστική επέμβαση (Κρημνό)

  Αν η κύστη είναι μεγάλη, επιλεγμένη, με ε πολλαπλά σύριγγα, τότε αφαιρείται με ευρεία εκτομη και κατόπιν το τραύμα κλείνεται με πλαστικό κρημνό (flap) ο οποίος είναι μακριά από τη μέση γραμμή. karydakis-flapΟ πιο συχνός κρημνός είναι το Karydakis Flap ο οποίος φαλινεται στην εικόνα .  Η επέμβαση με κρημνό έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, η ανάρρωση είναι σε 5 ημέρες περίπου αν και χρειάζεται μόνο ένα βράδυ στο νοσοκομείο.

   

   

  Θεραπεία με Βιολογική Κόλλα

  Πρόσφατα μια νέα μή – επεμβατική θεραπεία προσετέθη στο οπλοστάσιο μας για την κύστη κόκκυγος.  Μια μελέτη από το Derby της Βρετανίας απέδειξε ότι απλή εκπυρήνιση (curretage) των συριγγίων με ακόλουθο γέμισμα με βιολογική κόλλα είχε, μετά από μία ή δύο εφαρμογές, αποτέλεσμα την πλήρη θεραπεία των κύστεων και συριγγίων στο 96% των 146 ασθενών στους οποίους δοκιμάσθηκε. Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης και διαρκεί λίγα λεπτά.