Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Λαπαροσκοπική Χειρουργική Εντέρου

  Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική είναι μια καθιερωμένη τεχνική εδώ και 20 χρόνια για όλες τις εγχειρήσεις της κοιλιάς. Η Λαπαροσκοπική χειρουργική για παθήσεις του εντέρου, όπως καρκίνος, φλεγμονώδης νόσος, εκκολπωματίτις και άλλες έχει πολλά πλεονεκτήματα που έχουν αποδειχθεί σε πλήθος ερευνητικών μελετών οι οποίες έχουν δείξει ότι

  • είναι ασφαλής
  • έχει ταχύτερη ανάρρωση
  • έχει λιγότερες επιπλοκές
  • έχει καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα

  H μεγάλη συγκριτική μελέτη COLOR II σε σχεδόν 1,000 ασθενείς βρήκε ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική του εντέρου είχε σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική:

  • Λιγότερη απώλεια αίματος
  • Λιγότερες μετεγχιερητικές επιπλοκές

  Εχει επίσης βρεθεί ότι η λαπαροσκοπική κολεκτομή είναι καλύτερη για τους ηλικιωμένους. Μια ιαπωνική μελέτη από τους Nichikawa e al σε 144 ασθενείς άνω των 80 ετών έδειξε ότι όταν η κολεκτομή ήταν λαπαροσκοπική υπήρχε λιγότερη αιμορραγία και ταχύτερη ανάρρωση.

  Ενα πρόβλημα μετά από κάθε επέμβαση της κοιλιάς είναι η δημιουργία συμφύσεων οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν πόνους, εντερική απόφραξη και ακόμα και ανάγκη επανεπέμβασης. Η λαπαροσκοπική χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων στο μισό όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Surgery.

  Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σύντομοο βίντεο φιλμ που εξηγεί τα βασικά βήματα μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης κολεκτομής κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο.

  Και τί γίνεται με την ρομποτική χειρουργική? Η χρήση του ρομπὀτ Da Vinci είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνολογική εξέλιξη που σίγουρα ανοίγει νέους δρόμους στην χειρουργική . Ομως δεν είμαστε ακόμα σε θέση να δηλώσουμε κάποιο σαφες πλεονέκτημα του ρομπότ σε σχέση με την λαπαροσκοπική χειρουργική στον καρκίνο του εντέρου. Σε καμμία μελέτη δεν επιβεβαιώθηκε υπεροχή του ρομπότ , βρέθηκε πάντως ισοδυναμία σε σχεδόν όλα. Η διαφορά είναι ότι η ρομποτική χειρουργική απαιτεί περισσότερο χρόνο, άρα δεν είναι ιδανική για ασθενείς που δεν αντέχουν ένα παρατεταμένο χρόνο αναισθησίας.

  Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική για παθήσεις εντέρου είναι ι κανόνας σε όλες τις ευρωπαικές χώρες και Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα δυστυχώς εκτιμάται ότι λιγότερο από το 5% των εγχειρήσεων του εντέρου γίνεται λαπαροσκοπικά. Ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη οργανωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για νέςουσ χειρουργούς όπως είναι στην Αγγλία το εθνικό πρόγραμμα LapCo στο οποίο είμαι εκπαιδευτής.

   

  Για περισσότερες πληροφορίες για την θεραπεία του καρκίνου του εντέρου μπορείτε να ακολουθήσετε αυτόν τον σύνδεσμο για ένα βίντεο με συνέντευξη μου πάνω στο θέμα.

   

  https://www.youtube.com/watch?v=t9tl1VtC3Is