Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Πρόπτωση Ορθού

  Η Προπτωση ορθού είναι συχνή πάθηση που προκαλείται από συνδυασμό

  • χαλάρωσης του πυελικού εδάφους και
  • αύξηση της ενδοκοιλιακης πίεσης.

  Είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες, όπου οι τοκετοι χαλαρώνουν η και τραυματιζουν το πυελικού εδαφος, και ηεγκυμοσύνη δημιουργεί αυξημένη ενδοκοιλιακη πίεση. Και οι άνδρες όμως πάσχουν από Προπτωση ορθού, είτε από χρόνια δυσκοιλιοτητα είτε από χρόνια άρση βαρών ( κυριολεκτικά οι αρσιβαρισιστες είναι ομάδα κινδύνου, επίσης οι εργάτες σε βαρειες χειρωνακτικές εργασίες.

  Αν η Πρόπτωση ορθού είναι εσωτερική και δεν είναι ορατή στην κλινική εξέταση ( διαπιστωνεται μόνο στον ακτινολογικό ελεγχο) λέγεται εγκολεασμος. Πρόσφατα χρησιμοποιείται και ο όρος ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΟΡΘΟΥ (INTERNAL RECTAL PROLAPSE).

  Η εσωτερική πρόπτωση ορθού ταξινομείται με την Ταξινόμηση OXFORD:

  GRADE I Η πρόπτωση κατέρχεται ως το ανώτερο όριο της ορθοκήλης

  GRADE II Κατέρχεται ως την ορθοκήλη αλλά δεν φτάνει το πρωκτικό κανάλι

  GRADE III Κατέρχεται ως την κορυφή του πρωκτικού καναλιού

  GRADE IV Εισέρχεται εντός του πρωκτικού καναλιού

  GRADE V Η πρόπτωση εξέρχεται από τον πρωκτό

  Αν εξέρχεται δια μέσου του πρωκτού τότε σημασία έχει το μέγεθος της πρόπτωσης και επίσης αν είναι μερικού η ολικού πάχους ( δηλαδή αν προπίπτουν όλα οι χιτώνες του ορθού η μόνο ο βλεννογόνος).

  Διαγνωστικός έλεγχος

  Πριν να χειρουργήσουμε είναι σημαντικό να κάνουμε κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις για να διερευνήσουμε τυχόν άλλες συνυπάρχουσες παθολογίες του πυελικού εδάφους. Απαραίτητα πριν τηεν επέμβαση είναι

  1. Η κολονοσκόπηση (για να αποκλειστεί η πιθανότητα όγκου)
  2. Η μαγνητική πρωκτογραφία για να εκετάσει προπτώσεις άλλων οργάνων του πυελικού εδάφους όπως ορθοκήλη, κυστεοκήλη, εντεροκήλη , που μπορεί να χρειάζονται ταυτόχρονη διόρθωση.
  3. Το τρισδιάστατο ενδο-ορθικό υπερηχογράφημα για να αποκλειστεί βλάβη σφιγκτήρων
  4. Η μανομετρία- φυσιολογία ορθού

  Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος της πρόπτωσης και το αν είναι ολικου πάχους.

  Σε μεγάλη προπτωση ολικου πάχους η πιο αποτελεσματικη θεραπεία είναι η Λαπαροσκοπικη χαμηλή εκτομη του ορθού και ταυτόχρονη ορθοπηξια. Είναι εξαιρετική επέμβαση όσον αφορά την θεραπεία του προβλήματος, είναι όμως μια μείζων επέμβαση η οποία είναι λίγο υπερβολική για ηλικιωμένους ασθενείς η άτομα με άλλα προβλήματα υγείας. Για αυτό προτιμάται στις περισσότερες περιπτώσεις η Λαπαροσκοπικη Ορθοπηξια, αυτή είναι μια εγχείρηση υψηλής τεχνικής αλλά ενδιαμεσης βαρύτητας, καλα ανεκτή από τους περισσοτερους ασθενείς. Περιλαμβάνει Λαπαροσκοπικη Παρασκευή του ορθού με αποχωρισμό του από τον κόλπο και τις συμφυσεις και κατόπιν, «πηξια”, δηλαδή στερέωση του ορθού επάνω στο ιερόν οστούν με ειδικά ράμματα και απορροφησιμες «πινεζες «. Η εγχείρηση έχει συνήθως εξαιρετικά αποτελέσματα, αν δεν υπάρχει προηγούμενη γυναικολόγος επέμβαση προτιμάται η » κοιλιακή ορθοπηξια» η οποία μειώνει τις πιθανότητες μετεγχειρητικης δυσκοιλιοτητας. Σε περίπτωση που υπάρχει ταυτόχρονα και ορθοκηλη και έντεροκηλη η Λαπαροσκοπικη ορθοπηξια τις διορθώνει ταυτόχρονα διότι γίνεται ανόρθωση και επισκευή όλου του πυελικού εδάφους κατά την επέμβαση.

  Αν η Προπτωση είναι μικρή και μερικου πάχους τότε, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα, προτιμάται η διόρθωση επέμβαση, συνήθως η επέμβαση Delorme’s, στην οποία τελείται εκτομη του περισσευουμενου βλεννογονου και πτυχωση του ορθού με ραφές. Είναι εγχείρηση χωρις κοιλιακή τομή και η νοσηλείας είναι 1-2 ημέρες.

  Μία άλλη επιλογή είναι η επέμβαση STARR (Stapled Trans Anal Rectal Resection) η οποία χρησιμοποιεί ένα κυκλικό αναστομωτήρα ( Stapler) για να εκταμει και να αφαιρέσει την πρόπτωση δια μέσου του ορθού (χωρίς τομή της κοιλιάς).

   

  Η ιδανική επέμβαση για κάθε πρόπτωση ορθού μπορεί να είναι διαφορετική. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και για να επιλεγεί αν ο ασθενής χρειάζεται μία κοιλιακή η μια περινεική (διορθική) μέθοδο χρειάζεται μελέτη από τον ειδικό χειρουργό και φυσικά εκτενής διερέυνηση και συζήτηση με τον ασθενή.

   

  Στην εσωτερική πρόπτωση ορθού αρχικών σταδίων Ι-ΙΙΙ έχει ρόλο και η φυσιοθεραπεία πυελικού εδάφους και η βιοανάδραση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί είτε ως αρχική θεραπεία για βελτίωση των συμπτωμάτων είτε ως συμπληρωματική θεραπεία για βελτίωση του χειρουργικού αποτελέσματος και πρόληψη υποτροπής. Η εφαρμογή της φυσιοθεραπείας εξαρτάται και από λλη συνυπάρχουσα πρόπτωση πυελικού εδάφους όπως κυστεοκήλη κλπ και αποφασίζεται το καλύτερο για κάθε ασθενή κατά περίπτωση.  Οι ασθενείς μας που χρειάζονται τέτοιες θεραπείες εξετάζονται από συνεργάτη φυσιοθεραπευτή πυελικού εδάφους για εκτίμηση του συνολικού πλάνου θεραπείας.

  Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο με συνέντευξη μου για την πρόπτωση ορθού σε αυτόν τον σύνδεσμο.

  Για όποιον αναγνώστη ενδιαφέρεται και θέλει να πάρει μια γεύση για το πόσο πολύπλοκη και εξειδικευμένη είναι η σωστή διερεύνηση και θεραπεία της πρόπτωσης του ορθού παραθέτουμε στον σύνδεσμο τις νέες οδηγίες της Ολλανδικής Χειρουργικής Εταιρείας 2018.