Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Ραγάδα Δακτυλίου

    Η ραγάδα (ANAL FISSURE) είναι ένα συχνό και επώδυνο πρόβλημα. Πρόκειται για μια σχισμή (στην ουσία ένα τραυματικό σκίσιμο) του δέρματος του πρωκτού που συμβαίνει συνήθως λόγω δυσκοιλιότητας. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος όπως νόσος του Crohn.

    Συμπτώματα

    Το κύριο σύπτωμα είναι ο δυνατός πόνος ο οποίος μπορεί να εμφανίζεται κατά την επίσκεψη στην τουαλέττα ή και να είναι συνεχής μέρα και νύχτα. Υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις και μικρή ποσότητα αίματος. Η ραγάδα συχνά δεν είναι δυνατόν να βρεθεί στην κλινική εξέταση επειδή ο ασθενής πονά τόσο πολύ που δεν μπορεί να ανεχθεί την εξέταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαίο να γίνει εξέταση υπό αναισθησία.

    Η ραγάδα δεν επουλώνεται εύκολα. Γιατί?

    Ο λόγος είναι ότι η περιοχή του πρωκτού είναι πολύ ευαίσθητη και επέρχεται ένας δυνατός σπασμός των σφιγκτήρων μυών. Αυτό έχει σαν συνέπεια την μειωμένη ροή αίματος στην ραγάδα, και αυτό δυσχεραίνει την επούλωση. Ολες οι θεραπείες αποσκοπούν στην λύση του σπασμού. Τα παλαιότερα χρόνια η πρακτική ήταν η σφιγκτηροτομή ή η διαστολή του δακτυλίου. Και οι δύο αυτές εγχειρήσεις είχαν σαν παρενέργεια την ακράτεια σε ποσοστό 5-15% των περιπτώσεων και για αυτό έχουν εντελώς εγκαταλειφθεί σήμερα από τους ειδικούς χειρουργούς εντέρου-ορθού. Η θεραπεία εξαρτάται σήμερα από το άν η ραγάδα είναι οξεία ή χρόνια.Οξεία είναι η ραγάδα μέσα σε 8 εβδομάδες από την πρώτη παρουσίαση. Απο εκέι και πέρα ορίζεται σαν χρόνια. Ευκολότερη είναι η θεραπεία στο στάδιο της οξείας.

    1. Οξεία ραγάδα

    α) Η πρώτη θεραπεία είναι με αλοιφές νιτρωδών. Αυτές περιέχουν σαν δραστική ουσία GTN το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και χαλαρώνει τους σφιγκτήρες μύες. Αυτό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και προωθεί την επούλωση. Χρειάζεται θεραπεία για 8 εβδομάδες και η επιτυχία είναι 80%. Αν δεν υπάρξει επούλωση με βελτίωση συμπτωμάτων προχωράμε σε ενέσεις. Οι αλοιφές είναι η Rectogesic και η Anoheal. Και οι δύο έχουν σαν παρενέργεια τους παροδικούς πονοκεφάλους (λόγω διαστολής των αγγείων του κεφαλιού), συνήθως περνάνε σε 2-3 μέρες με χρήση λίγης παρακεταμόλης.

    β) Ενέσεις BOTOX. Περιέχουν την τοξίνη που παραλύει μερικώς τους μύες για 2-3 μήνες και επιφέρει με τον ίδιο τρόπο βελτίωση της αιμάτωσης και επούλωση. Η θεραπεία έχει ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 80%.

     

    Σε Οξεία Ραγάδα οι ενέσεις ΒΟΤΟΧ γίνονται με τοπική αναισθησία , ανώδυνα, στο ιατρείο μου. Δεν υπάρχει λόγος για γενική αναισθησία για ΒΟΤΟΧ εκτός εάν η ραγάδα είναι χρόνια και απαιτείται και εξαίρεση ουλώδους ιστού.

     

    Η ένεση ΒΟΤΟΧ μπορεί να επαναληφθεί 2η ή 3η φορά μέσα σε διάστημα 3 -4 μηνών και η συνολική αποτελεσματικότητα είναι πάνω από 90%.

     

    2. Χρόνια Ραγάδα

    α) Εκτομή ραγάδας (Fissurectomy) Ο όρος είναι παραπλανητικός. Αυτό που αφαιρείται είναι περιττός ουλώδης ιστός ο οποίος συσσωρεύεται γύρω από την ραγάδα και θεωρείται ότι είναι ένας επιπλέον λόγος μη επούλωσης. Η fissurectomy συνδυάζεται με επαναληπτικές ενέσεις BOTOX.

    β) Δημιουργία κρημνού Σε επίμονες περιπτώσεις μη επούλωσης ραγάδας αυτή μπορεί να καλυφθεί με δημιουργία ενός δερματικού κρημνού ο οποίος καλύπτει την ραγάδα και αυτή επουλώνεται μέσα σε 2 εδομάδες. Είναι μια εξειδικευμένη επέμβαση με πολύ καλά αποτελέσματα για δύσκολες περιπτώσεις.

    Συμπέρασμα

    Η ραγάδα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που όμως θεραπεύεται αν ακολουθηθεί μια στρατηγική όπως περογράφεται πιο πάνω. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται στις μέρες μας σφιγκτηροτομή ή διαστολή δακτυλίου γιατί οι άρρωστοι που θα πάθουν σαν παρενέργεια ακράτεια κοπράνων θα βρεθούν με ένα πιο δυσκολο πρόβλημα.

     

    Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μικρό εκπαιδευτικό βίντεο της American Society of Colon and Rectal Surgeons για την ραγάδα δακτυλίου.