Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των παθήσεων του εντέρου προκαλούν ανησυχία και έντονες ενοχλήσεις αλλά ταυτόχρονα οι περισσότεροι πάσχοντες αισθάνονται αμήχανοι να τα συζητήσουν είτε με τους δικούς τους είτε, όσο κι αν φαίνεται περίεργο αποφεύγουν να τα συζητήσουν με λεπτομέρειες με το γιατρό τους. Αυτό είναι και ο κύριος λόγος που πολλές φορές υπάρχει καθυστέρηση της διάγνωσης και της θεραπείας.

Ειναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα περισσότερα συμπτώματα του εντέρου προκαλούνται από καλοήθεις παθήσεις που θεραπεύονται πλήρως.

Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι υπάρχει μια «χούφτα» συμπτωμάτων του εντέρου αλλά εκατοντάδες παθήσεις που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα. Αρα είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι τι κρύβεται πίσω από κάθε σύμπτωμα αν δεν αξιολογηθούμε με κάποια απο τα παρακάτω- Λήψη Ιατρικού Ιστορικού, Κλινική Εξέταση, Εργαστηριακές Εξετάσεις και Απεικονιστικές Εξετάσεις, ανάλογα με την περίπτωση. Αρα δεν υπάρχει νόημα να προσπαθούμε να συμπεράνουμε τη διάγνωση απο 2-3 συμπτώματα, διαβάζοντας π.χ. το ιντερνετ, αν έχουμε συμπτώματα από το έντερο απλά χρειάζεται να μιλήσουμε σε ένα γιατρό!

Το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα για τον άρρωστο είναι η αιμορραγία απο το ορθό. Αυτό είναι στο 95% των περιπτώσεων το αποτέλεσμα καλοήθων παθήσεων όπως αιμορροίδες η ραγάδες, όμως ταυτόχρονα μπορεί να προέρχεται και από καρκίνο, πολύποδα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, άρα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό, ειδικά αν είμαστε πάνω από 40 η αν έχουμε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Η αλλαγή των συνηθειών του εντέρου, δηλαδή ανεξήγητη αλλαγή των κενώσεων είτε σε υδαρείς/ διάρροια, είτε σε προϊούσα δυσκοιλιότητα είτε σε εναλλαγή των δύο, είναι κάτι που χρειάζεται να ελεγχθεί (αν επμένει για πάνω απο 2-3 εβδομάδες).

Ο τεινεσμός σημαίνει αίσθηση ότι κάτι παραμένει στο ορθό μετά την κένωση και συνηθως συνοδεύεται απο αίσθημα ατελούς κενώσεως και επαναληπτικές κενώσεις. Μπορεί να οφείλεται σε ορθοκήλη η πρόπτωση ορθού, κάποτε όμως μπορεί να είναι και το πρώτο σύμπτωμα καρκίνου του ορθού.

Η παρουσία βλέννας στις κενώσεις είναι φυσιολογική όταν είναι σε μικρές ποσότητες, μεγάκη έκκριση βλέννας όμως μπορεί να υπάρχει σε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου η σε κάποιες μορφές όγκων.

Πόνος στον πρωκτό η το ορθό είναι συχνό σύμπτωμα που συνοδεύει αιμορροϊδες, ραγάδες, αποστήματα, συρίγγια αλλά κάποτε και ογκους, μια απλή κλινική εξέταση συνήθως αποκαλύπτει το αίτιο.

Ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι σημείο καρκίνου του εντέρου η οποιουδήποτε άλλου τμήματος του πεπτικού. Διερευνάται με γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση.

Ψηλαφητά μορφώματα του πρωκτού , επώδυνα η μη, μπορεί να οφείλονται σε αιμορροϊδες, αποστήματα, πρόπτωση ορθού, κονδυλώματα, πολύποδες η όγκους και πρέπει πάντα να αξιολογούντα απο ειδικό Κολονορθικό Χειρουργό.

Κοιλιακός πόνος, κοιλιακή διάταση, αυξημένα αέρια, αίσθηση ναυτίας, μπορεί να υπάρχουν σε πληθώρα παθήσεων, όπως γαστρεντερίτιδα, εκκολπωματίτιδα, κολίτιδα, ευερέθιστο έντερο, μετεγχειρητικές συμφύσεις κλπ αλλά πάντα πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα καρκίνου του εντέρου.

Για όσους θέλουν να πάρουν πληροφορίες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορείτε να ακολουθήσετε αυτόν τον σύνδεσμο για μία συνέντευξη μου πάνω στην πάθηση.