Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Τμήμα Χειρουργικής Εντέρου Ορθού (Colorectal Surgery)

Το Τμήμα Χειρουργικής Εντέρου – Ορθού που διευθύνω δημιουργήθηκε στα πρότυπα του αντίστοιχου Τμήματος του King’s College Hospital στο Λονδίνο και είναι το πρώτο τέτοιο εξειδικευμένο τμήμα στην Ελλάδα.

Η ομάδα μας αποτελείται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό και οι δραστηριοτητες μας είναι εστιασμένες αποκλειστικά στην διάγνωση, θεραπεια και ίαση των προβλημάτων του εντέρου, ορθού και πυελικού εδάφους. Επίσης ασχολούμαστε με περιπτώσεις πολύπλοκης αποκατάστασης των κοιλιακών τοιχωμάτων, μεγάλες κοιλιοκήλες και περιπτώσεις εντερικής ανεπάρκειας (Intestnial Failure) μετά από κοιλική σήψη ή τραύμα.

Τι είναι Χειρουργός Εντέρου – Ορθού?

Ο Χειρουργός Εντέρου-Ορθού έχει εξειδικευθεί στις παθήσεις του Παχέος εντέρου, Oρθού, Πρωκτού αλλά και του Λεπτού Εντἐρου.Η εκπαίδευσή του δεν αφορά μόνο εγχειρήσεις αλλά και γνώση σε βάθος της φυσιολογίας και παθολογίας του εντέρου και όλων των παθήσεων του.

Ενας ειδικός Χειρουργός Εντέρου Ορθού ασχολείται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ορθού, τον καρκίνο του πρωκτού, την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, η Εκκολπωματική νόσος. Ακόμα παθήσεις του πρωκτού που είναι συχνές και επώδυνες , αιμορροἶδες, ραγάδες, περιεδρικά αποστήματα, περιεδρικά συρίγγια, κύστεις κόκκυγος. Μια ειδκή κατηγορία είναι τα προβήματα πυελικού εδάφουςπου ταλαιπωρούν πολύ κόσμο, ειδικά γυναίκες. Αυτά είναι η ακράτεια σφιγκτήρων (συνήθως απο τραυματισμούς κατά τον τοκετό) , η πρόπτωση και εγκολεασμός του ορθού , η ορθοκήλη που εκδηλώνονται σαν σύδρομα αποφρακτικής κενώσεως και άλλα.

Η εξειδίκευση της χειρουργικής εντέρου και ορθού μέσα από ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης (Colorectal Fellowships) είναι πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια σε Ηνωμέες Πολιτείς, Βρετανία και άλλες ευρωπαικές χωρες, Αυστραλία, Καναδά κλπ. Υπάρχουν ειδικές επιστημονικές ενώσεις και εταιρείες στις οποίες ανήκουν οι Χειρουργοί Εντέρου-Ορθού μετά απο αξιολόγηση. Αυτές είναι η Association of Coloproctology of Great Britain- ACPGBI, American Society of Colon & Rectal Surgeons -ASCRS, European Society of Coloproctology -ESCP κ.α.

Γιατί είναι η εξειδίκευση απαραίτητη? Γιατί έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα αποτελέσματα των θεραπειών από ειδικούς. Ο καρκίνος του ορθού έχει πολύ λιγότερη τοπική υποτροπή όταν γίνεται με σύγχρονες τεχνικές όπως η Ολική Εκτομή του Μεσοορθού (Total Mesorectal Excision). Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού πρέπει να θεραπεύεται ιδανικά με λαπαροσκοπική χειρουργική, η οποία προσφέρει λιγότερες επιπλοκές, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερα ογκολογικά παοτελέσματα. Αποφεύγεται στο 99% των περιπτώσεων η μόνιμη κολοστομία, με συνδυασμό χειρουργικών ενδοσκοπικων τεχνικών όπως η TEMS/TEO – Transanal Endoscopic Microsurgery, διορθικ’ες ενδοσκοπικές τεχνικές όπως η Transanal TME (Ta-TME) και άλλες. Για λεπτομερή περιγραφή όλων των σύγχρονων μη επεμβατικών τεχνικών και θεραπειών που χρησιμοποιούνται από ένα μοντέρνο Colorectal Surgeon μπορείτε να επισκεφθείτε τις σχετικές σελίδες του ιστοτόπου μας.