Δροσίνη 16, Κηφισιά
| T: 210 619 8476

Αν όχι επέμβαση τότε τί?

Πάνω από το 80% των ασθενών με εκκολπωματίτίδα δεν χρειάζεται ευτυχώς να χειρουγηθούν. Ομως πολλοί έχουν συμπτώματα τα οποία χρειάζονται αντιμετώπιση. Ενα αλλο γκρουπ αναζητά μια θεραπεία που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής.

Υπάρχουν τέσσερα είδη θεραπείας που μπορούν να δοθούν

  1. Αντιβιοτικά
  2. Μεσαλαζίνη
  3. Ινες
  4. Προβιοτικά
  1. Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά αποτελούν την γεινκή θεραπεία όων των επεισοδίων εκκολπωματίτιδας και σε μεγάλο ποσοστό έχουν αποτέλεσμα αλλά…υπάρχει ένα αλλά! Τα αντιβιοτικά έχουν ένα περιορισμένο χρόνο δράσης. Μπορούν να κάνουν την κρίση εκκολπωματίτιδας να υποχωρήσει αλλά μετά από λίγες ημέρες χάνουν την αποτελεσματικότητα τους. Τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά και παρατεταμένη χορήγηση αντιβιοτικών δεν έχει αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια, κάποιοι ειδικοί προχώρησαν ακόμα περισσότερο να αμφισβητήσουν εάν πρέπει να δίνονται καν αντιβιοτικά σε εκκολπωματίτιδα, μια και υπάρχουν αρκετές μελέτες , όπως αναλύεται στο άρθρο των Peery & Stollman ότι δεν είναι αναγκαία.

 

Ενα μή απορροφήσιμο αντιβιοτικό , η Ριφαξιμίνη (Rifacol) είναι δημοφιλές σε ορισμένες χώρες (Ιταλία , Ελλάδα) και καθόλου σε άλλες (Βρετανία, Ολλανδία κλπ) σε σχήμα μία εβδομάδα κάθε μήνα για πρόληψη της υποτροπής εκκολπωματίτιδας. Οι μελέτες για την ριφαξιμίνη είναι μεθοδολογικά αδύναμες και πολλοί ειδικοί (μεταξύ των οποίων και εγώ) δεν συμφωνούν με την συνεχή καταστροφή τηε μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου που προκαλεί. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ριφαξιμίνη είναι αποτελεσματική για την πρόληψη.

 

2. Μεσαλαζίνη

Υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία ότι ένα παλαιό φάρμακο για κολίτιδα, η μεσαλαζίνη, βοηθά επίσης στην θεραπεία της εκκολπωματίτίδας. Η μεσαλαζίνη κυκλοφορεί σε πολλές μορφές (Salofalk, Asacol, Pentasa κλπ) και είναι γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό φάρμακο. Ποια μορφή μεσαλαζίνης είναι καταλληλότερη για κάθε ασθενή αποφασίζεται από τον ειδικό γιατρό.

Μια πρόσφατη συστηματική έρευνα επιβεβαίωσε ότι η μεσαλαζίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπών στην εκκολπωματίτίτδα (δείτε εδώ).

Μια άλλη συστηματική μελέτη επιβεβαίωσε ότι η μεσαλαζίνη μπορεί εκτός από την πρόληψη των υποτρπών να μειώσει επίσης τα χρόνια συμπτώματα (δείτε εδώ).

Η μεσαλαζίνη ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις όπου η εκκολπωματίτιδα έχει προκαλέσει και κολίτιδα. Αυτό συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις και αυτή λέγεται εκκολπωματιτική κολίτιδα ή διάμεση κολίτιδα (segmental colitis). Η διάγνωση της γίνεται με κολονοσκόπηση και βιοψίες. Κολονοσκόπηση και βιοψίες πρέπει να γίνεται μετά την οξεία φάση σε όλες τις εκκολπωματίτιδες και μέσα στα πλαίσια της νέας ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ  DICA η οποία συνιστάται από διεθνείς ειδικούς για ορθολογική θεραπεία της εκκολπωματίτιδας.

 

3. Ινες

Η χορήγηση μεγάλου ποσοστού ινών στην δίαιτα έχει θεωρηθεί για δεκαετίες σαν καλή πρόληψη για την εκκολπωματική νόσο. Η ευεργετική επίδραση αυτή θεωρείται σήμερα ότι όντως υπάρχει αλλά όχι πια ότι η δίατα είναι ο κύριος παράγοντας – έχεουν βρεθεί και πολλοί άλλοι.

Μια μεγάλη μελέτη σε 690,000 γυναίκες στην Βρετανία βρήκε ότι οι ίνες μείωναν την εμφάνιση εκκολπωματικής νόσου και ότι τα δημητριακά (cereals) και φρέσκα φρούτα είχαν καλύτερη επίδραση από τα πράσινα λαχανικά και τις πατάτες.

Σήμερα εξακολουθούμε να συνιστούμε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες στην εκκολπωματική νόσο αλλά ξέρουμε ότι και άλλοι παράγοντες όως κληρονομικότητα, η γήρανση του τοιχώματος του εντέρου, το κάπνισμα κ.α. έχουν επίσης αρνητική επίδραση.

 

4. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μίγματα μικροβίων τα οποία χορηγούνται με σκοπό την αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Σε απλουστευμένη περιγραφή, το έντερο περιέχει πολλά δισεκατομμύρια μικρόβια με μεγάλη ποικιλία ειδών και πληθυσμών. Τα διάφορα είδη μικροβίων δεν επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό, αντίθετα έχουν ευεργετικές δράσεις, όταν βρίσκονται σε συγκεκριμένες ισορροίες και αναλογίες.

 

Οταν η ισορροπία των μικροβιακών πλυθυσμών του εντέρου διαταραχθεί τότε επέρχεται υπερανάπτυξη κάποιων επιβλαβών ειδών, όπως τα αναερόβια κ.α. Αυτή η διαταραχή της χλωρίδας (του μικροβιώματος όπως λέγεται σήμερα) θεωρείται ότι εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις, όχι μόνο του εντέρου αλλά και όλων των συστημάτων.

 

Οι θεραπείες με προβιοτικά δοκιμάζονται για όλες τις παθήσεις σήμερα. Δεν είναι όμως όλα τα προβιοτικά ίδια και δεν έχουν όλα αποδείξεις με επιστημονικές μελέτες για την θεραπευτική τους δράση. Στην εκκολπωματίτιδα έχουν δοκιμασθεί αρκετά προβιοτικά με ενδείξεις οφέλους (δείτε εδώ).

 

Δικές μας μελέτες στο King’s College απέδειξαν ότι

α) υπάρχει διαταραχή των βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος στην εκκολπωματική νόσο (δείτε εδώ)

β) οτι είναι δυνατόν με ειδικά προβιοτικά σε υψηλή συγκέντρωση ( L. rhamnosus, E. faecium, L. acidophilus, and L. plantarum) και τα οποία είναι ζωντανά (σε αντίθεση με άλλα προβιοτκά) μπορεί και βελτιώνει τα συμπτώματα σε εκκολπωματική νόσο (δείτε εδώ).  Δεν δουλεύουν όλα τα προβιοτικά αλλά μόνον εκείνα για τα οποία έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι επιβιώνουν το γαστρικό οξύ και περνάνε στο έντερο όπου και δρούν (δείτε εδώ).

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην εκκολπωματική νόσο μπορείτε να ακολουθήσετε αυτόν τον σύνδεσμο με ένα βίντεο με συνέντευξη μου πάνω στην πάθηση.