Μεσσηνίας 60, Αμπελόκηποι 11527
| T: 210 619 8476
Η TEMS – Transanal Endoscopic Microsurgery, είναι μία διορθική (μεσω του ορθού) ενδοσκοπική εγχείρηση με την οποία αφαιρούνται όγκοι ορθού χωρίς την ανάγκη για κοιλιακές τομές και χωρίς λαπαροσκόπηση.

Ενα άλλο όνομα της επέμβασης είναι ΤΕΟ ή Transanal Endoscopic Operation, πρόκειται για την ίδια εγχείρηση με την διαφορά ότι χρησιμοποιείται εργαλείο άλλης εταιρείας, οι δύο όροι πάντως είναι ισοδύναμοι. Χρησιμοποιώ κυρίως τον όρο TEMS γιατί είναι πιο καθιερωμένος στη βιβλιογραφία. TEMS-KIT

Η TEMS γίνεται με γενική αναισθησία και χρειάζεται προετοιμασία εντέρου όπως στην κολονοσκόπηση. Το εγχειρητικό ενδοσκόπιο εισάγεται στο ορθό και η εγχείρηση γίνεται με την βοήθεια ενδοσκοπικής κάμερας και λαπαροσκοπικών εργαλείων εξ ολοκλήρου από το ορθό. Η τεχνική της TEMS δεν είναι ίδια με την κολονοσκόπηση, ο όγκος ή πολύποδας αφαιρείται πλήρως με όλες τις στιβάδες του εντερικού τοιχώματος και το δημιουργηθέν έλειμμα κλείνεται με ενδοσκοπικές ραφές. Η ανάρρωση είναι ταχύτατη. Η νοσηλεία είναι συνήθως μόνο ένα βράδυ. Δεν υπάρχει αξιοσημείωτος μετεγχειρητικός πόνος και οι περισσότεροι άρρωστοι δεν χρειάζονται καθόλου αναλγητικά. Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πολύ μικρός , σχεδόν όσος στην κολονοσκόπηση.

Η TEMS ενδείκνυται για όγκους ορθού

α) καλοήθεις όγκοι ορθού (αδενώματα) Η TEMS είναι η επέμβαση εκλογής για αυτούς τους όγκους και δεν θα πρέπει ποτέ να εφαρμόζεται ριζική εγχείρηση για καλοήθεις όγκους ορθού.

β) καρκίνος ορθού Η παραδοσιακή χειρουργική του καρκίνου του ορθού περιλαμβάνει κολοστομίες και έχει κινδύνους για τους ασθενείς που είναι ηλικιωμένοι και έχουν ιατρικά προβλήματα. Η TEMS ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε υπερήλικες αρρώστους ή σε εκείνους με εύθραστη υγεία σε καρκίνο ορθού στάδιο Ι. Τα αποτελέσματα πολλές μελέτες βρέθηκαν να είναι εξαιρετικά με ίαση πάνω από 90%. Ετσι τώρα η TEMS είναι επίσημα καθιερωμένη μέθοδος θεραπείας για καρκίνο ορθού σταδιο Ι στις κατευθυντήριες οδηγίες της Βρετανίας και άλλων χωρών.

Σε καρκίνο σταδίου ΙΙ η TEMS μπορεί να εφαρμοστεί στα πλαίσια πρωτοκόλλου σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία και στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση σαν εναλλακτική λύση σε ριζική επέμβαση σε ασθενείς που δεν θέλουν να υποβληθούν σε κολοστομία ή τους κινδύνους της ριζικής επέμβασης. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η στενή παρακολούθηση από την ειδική ομάδα με συχνή ενδοσκόπηση, μαγνητική τομογραφία, ενδο-ορθικό υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία. Η βιβλιογραφία δείχνει ότι το πρωτόκολλο στενής παρακολούθησης μπορεί ανιχνεύσει οποιαδήποτε υποτροπή έγκαιρα έτσι ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί αν υπάρξει.

Εχω πολύ μεγάλη εμπειρία στην TEMS και έχω πραγματοποιήσει εκατοντάδες από αυτές τις εγχειρήσεις μια και για 15 χρόνια είμαι ο χειρουργός στον οποίο παραπέμπονται οι περιπτώσεις που χρειάζονται TEMS από το Νότιο Λονδίνο και την Νοτιο-ανατολική Αγγλία.